Від танців до міжнародних змагань з баскетболу: шлях сестер Космач з Бердянська очима матері Наталії

15 вересня 2024 р. 12:50

15 вересня 2024 р. 12:50


Мати баскетболісток БК “Франківськ-Прикарпаття”, учасниць збірних України Вероніки та Уляни Космач розповідає, як доньки розпочинали спортивну кар'єру у Бердянську

Нещодавно 15-річна бердянка Уляна Космач представляла Україну на Чемпіонаті Європи. А на початку року її старша сестра Вероніка підписала контракт та грала в хорватській команді. Обидві дівчинки мають звання Майстрів спорту України з баскетболу. Але з чого все починалося?

Уляна та Вероніка Космач - баскетболістки з Бердянська, розпочинали у складі міської жіночої команди "Чайка", а зараз грають у складі БК “Франківськ-Прикарпаття”. Попри свій юний вік, сестри вже досягли неабияких результатів і представляли Україну на численних змаганнях в країні та Європі. Мама дівчаток Наталія Космач розповіла, як розвивався шлях двох бердяночок.

Проміняла танці на баскетбол

Вероніка та Уляна Космач Фото: З особистого архіву Уляни Космач Вероніка та Уляна Космач

У родині Космач ніколи не було спортсменів до цього часу. Наталія Космач з гордістю каже, що обидві її донечки - 15-річна Уляна та 23-річна Вероніка займаються баскетболом. Хоча посміхаючись згадує, що починалося все з танців.

Сім’я родом із Сумської області. Але 23 роки тому вони переїхали до Бердянська. Наталія зазначає, що курортне містечко на березі Азовського моря стало їхнім другим домом.

Вероніка почала займатися народними танцями у 4-річному віці. Коли їй виповнилося 9 років, дівчинка прийшла до мами і захоплено розповіла: “Мамо, мене відібрали в секцію баскетболу”.

Тоді сім’я мешкала у мікрорайоні 8 березня. Уляні було усього 1,5 рочки. А дитячо-юнацька спортивна школа знаходилася далеко від дому:

- Я кажу “Вероніко, я не зможу тебе туди водити”. Вона плакала, а потім ми подумали і вирішили, якщо вона буде сама ходити - добре. І ось у 2009 році вона почала займатися баскетболом. Ще рік ми паралельно займались танцями. А потім вона мені сказала: “Мамо, хочеш танцювати? Танцюй! А я буду займатися баскетболом”, - згадує Наталія.

Вероніка спочатку навчалася у школі №2, а потім на базі третьої школи з’явився спортивний клас. Дівчинка загорілася ідеєю навчатися там, і врешті-решт закінчила Бердянську школу №3.

Вероніка Космач - одна з найкращих у своїй команді, чемпіонка минулого сезону Фото: Фото з особистого архіву Вероніки Космач Вероніка Космач - одна з найкращих у своїй команді, чемпіонка минулого сезону

Виросла на спортивному майданчику

Все дитинство маленької Уляни пройшло на спортивному майданчику. Вона відвідувала тренування старшої сестри та всі її змагання. А коли підросла, і сама пішла у ДЮСШ на баскетбол, як і Вероніка. Юна баскетболістка офіційно грає у складі команди приблизно з 7-8 років. Першою тренеркою в обох бердянок була Катерина Кливенок.

У спортивній школі дівчатка грали у складі жіночої команди “Чайка”, брали участь у чемпіонаті України ВЮБЛ серед юнаків. Паралельно Вероніка також виступала за третю школу в змаганнях по стрітболу (вид баскетболу з меншою кількістю гравців, - ред.).

Уляна Космач офіційно грає у складі команди з 7-8 років Фото: з особистого архіву Уляни Космач Уляна Космач офіційно грає у складі команди з 7-8 років

- Кожного року серед українських шкіл проходили змагання. Команда з третьої школи, здається, вже чотириразові чемпіони України. Ця школа має великі досягнення і приділяє багато уваги спорту. А вчителі завжди підтримують дітей та допомагають, щоб вони нічого не пропускали з освітньої програми через змагання, - розповідає мама.

Уляна ж починала навчання у школі №4. Зараз вона перейшла вже до 10-го класу, і продовжує здобувати освіту дистанційно у бердянській школі. Дівчинка принципово не хоче переходити до іншого освітнього закладу, де вона могла б повернутися до очного навчання. Каже - це все, що залишилося від дому. Рідні її повністю підтримують в цьому.

Травма - це теж досвід

У 2022 році, коли почалася повномасштабна війна, Вероніка вже жила в Івано-Франківську та навчалася у Прикарпатському національному університеті за спеціальністю тренерська діяльність. Протягом п’яти років вона грала у команді БК “Франківськ-Прикарпаття”.

Вероніка Космач у 2022 році на Чемпіонаті світу виграла конкурс триочкових Фото: з особистого архіву Вероніки Космач Вероніка Космач у 2022 році на Чемпіонаті світу виграла конкурс триочкових

Вероніка Космач була однією з найкращих у своїй команді, чемпіонка минулого сезону. У 2019 році вона перемогла в конкурсі майстерності на чемпіонаті світу з баскетболу 3х3. А у 2021 році стала MVP 4-го етапу чемпіонату України 3х3. І це далеко не весь перелік її досягнень. Вона стала капітаном молодіжної збірної U-23. А на початку цього року баскетболістка підписала контракт з хорватською командою і виступала у складі клубу “Загреб”. На жаль, в цьому році Вероніка отримала травму під час однієї з ігор.

Медалі Вероніки Космач за час повномасштабної війни Фото: з особистого архіву Наталії Космач Медалі Вероніки Космач за час повномасштабної війни

- Три тижні ми чекали, поки спаде набряк, і 6 серпня прооперували її у Києві. Там є Інститут спортивної травми. Зараз Вероніка проходить реабілітацію в Івано-Франківську, там є чудова клініка. За попередніми прогнозами, до гри вона зможе повернутися через 6 місяців, - розповіла Наталія.

Вероніка наразі залишається в команді та передає свій досвід партнеркам по молодіжній збірній України. Команда пройшла у фінал Чемпіонату світу. Бердянка у складі тренерів готувала дівчат до етапу Жіночої серії в Дебрецені, і продовжує тренувати баскетболісток і сьогодні.

Нещодавно Уляна Космач брала участь у Чемпіонаті Європи у складі збірної України Фото: з особистого архіву Уляни Космач Нещодавно Уляна Космач брала участь у Чемпіонаті Європи у складі збірної України

Медалі Уляни Космач за час повномасштабної війни Фото: з особистого архіву Наталії Космач Медалі Уляни Космач за час повномасштабної війни

Після окупації Бердянська, Уляна виїхала на підконтрольну територію і також приєдналася до команди БК “Франківськ-Прикарпаття”. Нещодавно вона повернулася з Чемпіонату Європи, в якому вона брала участь у складі збірної України. Змагання проходили у Туреччині.

- Дитині 15 років, а вона потрапляє до збірної України. Це гордість для мене. А для Улянки - честь представляти Україну в Європі. Далі на неї чекає участь у Суперлізі, а потім і Вища ліга. Здається, в цьому році вони ще будуть грати в Євролізі. Тобто роботи ще багато, - каже мама.

Не одним баскетболом

Водночас Наталії також є, що привезти до Бердянська після його деокупації. Це не медалі та не спортивні досягнення, проте не менший привід для гордості.

Наталія Космач стала однією з найкращих медсестер України Фото: з особистого архіву Наталії Космач Наталія Космач стала однією з найкращих медсестер України

До повномасштабної війни Наталія Космач працювала дитячою медсестрою в амбулаторії №7, яка знаходиться в мікрорайоні Колонія. Вона з теплом та любов’ю згадує дільницю. А коли місто опинилося в окупації, амбулаторія залишилася без лікаря. Жінка не хотіла залишати амбулаторію без нагляду.

- У нас дуже чудова дільниця, де всі стали одною великою родиною. У нас дуже гарний зв'язок з батьками на дільниці. Ми все знали один про одного і завжди допомагали один одному. Коли почалась війна, а ми потрапили в окупацію, ділилися ліками. Всяке було. Ми і зараз тримаємо зв'язок з багатьма дівчатами. Підтримуємо, як можемо, - каже Наталія.

У 2015 році жінка брала участь у Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності медичних сестер «Ескулап Професіонал», який проходив у Запоріжжі. Тоді Наталія увійшла в десятку найкращих по області.

У 2022 році вона взяла участь вже у всеукраїнській премії “Найкраща медична сестра України”. Цей конкурс проводився у рамках XІІІ Міжнародного конгресу медичних сестер «Медсестринство під час війни». Жінка посіла третє місце у номінації «Сестра-Відкриті обійми». В обох випадках, для участі у конкурсах Наталію, без її відома, записали батьки з її рідної амбулаторії.

- Вже у квітні, коли ми були в окупації, мені зателефонували і сказали, що на початку травня буде нагородження або у Києві, або у Львові. І я наважилась поїхати. Я планувала вивезти Ульку і повернутися назад, бо залишати дільницю зовсім без нікого я не хотіла. Мені було якось соромно, ніяково і все, - розповідає Наталія. - Я виїхала в одному спортивному костюмі та кросівках. З собою взяла тільки ті речі, які одягну на нагородження - плаття і туфлі. Оце був весь мій скарб. Але коли ми проїхали всі 13 російських блокпостів, я зрозуміла, що другий раз я тут проїхати не зможу…

Зараз Уляна з Веронікою мешкають в Івано-Франківську, а Наталія проживає в Калуші. Ми впевнені, що у родини Космач попереду ще багато досягнень та пишаємось нашими земляками!

Реклама

Від танців до міжнародних змагань з баскетболу: шлях сестер Космач з Бердянська очима матері Наталії

Джерело: primorka.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua