Виставка пам’яті Анатолія Завгороднього відкрилась у Запоріжжі

16 вересня 2024 р. 16:14

16 вересня 2024 р. 16:14


Виставка  під назвою “Ми є. Були. І будем ми! Вітчизна наша з нами”  відкрилася в Запорізькому художньому музеї. Козацьку минувщину, історію Оріхівщини та Запорізького краю в цілому на своїх полотнах зобразив наш земляк Анатолій Завгородній. Його життя кілька днів тому обірвав трагічний випадок. Нинішня виставка покликана вшанувати пам’ять художника.

Анатолій Завгородній працював у культурно-освітніх закладах Оріхівського району, а у 90-х роках активно відстоював Незалежність України. За активну громадську позицію у 2017 році митцю було присвоєно звання «Почесний громадянин Оріхівського району». Рятуючи мистецтво від ворожих обстрілів, художник вивіз свої картини з Оріхова до Запоріжжя, де його долю обірвала фатальна ДТП.

“Я думаю, що Анатолій Михайлович хотів би, що виставка його була в цьому музеї, – каже наукова співробітниця Запорізького обласного художнього музею Юлія Мартиненко, – щоб більше було робіт, але не за таких трагічних обставин. Ця виставка – це виставка пам’яті, але мені хочеться, щоб ця виставка була не тільки його пам’яті, а й всіх наших земляків, які в ці тяжкі часи пішли в засвіти, щоб ми згадали цих людей, життя і долі яких отак обірвала війна.”

Ідея влаштувати персональну виставку робіт Анатолія Завгороднього виникла вже після його загибелі. Співробітники музею жалкують з приводу того, що не довелося познайомитися з автором за його життя. Адже його картини варті уваги та захопливих поглядів глядачів.

“Виявили, що роботи його зберігаються в Просвіті, нашій Запорізькій Просвіті, – розповіла Юлія Мартиненко. – Дуже активна людина був, громадський діяч. Він дуже цікавився нашим краєм, його історією, минулим, і тут основна тематика його робіт – це, звісно, козацька.”

В експозиції є роботи зі степами Оріхівщини та Запоріжжя, портрети видатних постатей козацтва і мальовничі українські хати- мазанки.

“Особисто наш заклад був знайомий з талановитим художником Анатолієм Завгороднім, пощастило нашим дітям, нашим батькам зустрітися з таким талановитим  художником, – каже музичний керівник ЗДО №226 “Дивограй” Валентина Садова. – Він провів майстер-клас написання картини “Козак Мамай”. Діти і батьки з таким задоволенням прийняли участь! Він допомагав, він так до діток звертався, видно, що ця людина була великої душі.”

На видному місці – портрет Софії Левченко – матері Анатолія Завгороднього.  На момент написання картини жінці було 65 років. Ще за життя автор казав, «Її ім’я – Софія, тобто «мудрість» в перекладі з грецької». З його слів, мати дійсно була мудрою і розсудливою людиною.

“Анатолія я знаю з дитинства, він на декілька років од мене старший, – розповідає односелець Анатолія Завгороднього Святослав Щербина. – Ми жили недалеко, бачилися, спілкувалися. 80-ті роки… Потім я почав боротися за Україну,  дізнався, що Анатолій Завгородній ще раніше почав боротися за Україну. Коли я вперше познайомився з його роботами, відчув велич того, що він говорив, велич того, що він у своїх полотнах відображав. Розповідав легенди про походження нашого села Жеребець. До нього люди ставилися шанобливо, ті, хто знали його близько.”

Всього на виставці представлена 21 картина Анатолія Завгороднього.  Побачити творчий спадок нашого земляка Анатолія Завгороднього можна до кінця вересня.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Виставка пам’яті Анатолія Завгороднього відкрилась у Запоріжжі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Виставка пам’яті Анатолія Завгороднього відкрилась у Запоріжжі

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua