Особисте розпорядження військовослужбовця щодо отримання грошей – адвокатка роз’яснила новий закон

17 жовтня 2024 р. 13:41

17 жовтня 2024 р. 13:41


Адвокатка роз’яснила зміни у новому законі

Військовослужбовці зможуть робити особисте розпорядження щодо отримання їх грошового забезпечення у випадку їх захоплення в полон або зникнення безвісті. За такі зміни Верховна Рада проголосувала 8 жовтня, але текст з'явився лише зараз. Більше про це розповіла адвокатка Дар’я Тарасенко.

Зазначається, що закон набере чинності через 2 місяці з дня його опублікування та вводиться в дію з першого числа місяця, що настає за місяцем набрання ним чинності. Тобто, якщо Президент не зволікатиме з підписанням Закону, він буде введений в дію з 1 січня 2025 року.

За військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або зниклими безвісти, зберігається виплата грошового забезпечення.

Перелік осіб, які матимуть право на отримання цих виплат, залежить від того, чи склав військовослужбовець особисте розпорядження.

Якщо склав - виплати отримають ті, хто зазначені в такому розпорядженні.

Якщо не склав, то виплати отримуватимуть:

а) дружина (чоловік), законний представник

малолітніх (неповнолітніх) дітей, діти з числа осіб з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) або їх законні представники та батьки військовослужбовців (крім тих із зазначених осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, позбавлених батьківських прав, за умови що ці права не були поновлені). Таким особам рівними частками виплачується частина грошового забезпечення, що в загальній сумі не перевищує 50 відсотків грошового забезпечення, визначеного після здійснення встановлених законом відрахувань.

б) якщо немає родичів, перелічених в п. а, грошове забезпечення виплачується повнолітнім дітям, рідним братам (сестрам), законним представником яких є військовослужбовець. Таким особам рівними частками

виплачується частина грошового забезпечення, що в загальній сумі не перевищує 20 відсотків грошового забезпечення, визначеного після здійснення встановлених законом відрахувань.

в) якщо немає ані осіб з п.а, ані осіб з п. б, то невиплачені кошти включаються до складу спадщини.

Раніше ми розповідали, чи може ТЦК скасувати раніше надану відстрочку . За словами юристки, відстрочку дійсно можуть скасувати.

Особисте розпорядження військовослужбовця щодо отримання грошей – адвокатка роз’яснила новий закон

Джерело: zprz.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua