“Дерево пам’яті”: меморіал героям-захисникам

17 жовтня 2024 р. 18:08

17 жовтня 2024 р. 18:08


У парку Металургів завершується будівництво меморіалу “Дерево пам’яті” на честь полеглих захисників і захисниць України. Зараз тут зміцнюють основу конструкції, облаштовують майданчик та газони навколо меморіалу. Презентувати його планують у рамках фестивалю “Гоголь фест Покрова”. Про своєчасність і важливість вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за Батьківщину, розповіли матері загиблих Героїв – у матеріалі.

Меморіальна інсталяція “Дерево пам’яті” зведена у центрі парку Металургів. На цьому місті стояли стели на честь загиблих захисників Запорізького краю, які нині перенесли на Хортицю. Це 9-метрова металева конструкція, що, за задумом авторів, символізує безперервність поколінь, перемогу добра над злом і пам’ять про тих, хто віддав життя заради нашої свободи. Перші квіти до майже зведеної інсталяції принесла мати загиблого воїна Юрія Петрова.

“Їхній підрозділ називався “Янголи”. Він був парамедиком, спасав хлопців, – згадує мати загиблого Героя Юрія Петрова Галина Россінська. – І от я спілкуюся з побратимами, яких він рятував, декого по три рази. Вони живі, і так склалося, що моя дитина загинула. Це дуже боляче, але треба жити. Те, що ми приходимо на цвинтар до своїх дітей – це одне, але так ми розуміємо, що не тільки ми пам’ятаємо про їхній подвиг. Розуміємо, що всі знають, пам’ятають і дякують їм.”

“Дітки ж підростають, їм треба доносити, що цей мир нам дається не так просто, – вважає мати загиблого Героя Івана Гутника-Залужного Галина Залужна. – Гинуть хлопці, молоді. Мій син, у нього було намічено весілля – так він відмінив весілля. Сказав: перемогу добудемо і тоді будемо весілля гулять.”

Проєкт меморіалу розробив архітектор за фахом, а нині військовослужбовець Дмитро Костюминський. Свій варіант увічнення пам’яті воїнів він презентував влітку на Консультативній раді жінок загиблих Героїв, що діє при міській раді.

Це – перший великий меморіал на честь Героїв-захисників, полеглих у російсько-українській війні. Його створення профінансували представники соціально орієнтованого бізнесу.

“Меморіалізація Героїв необхідна вже сьогодні, – каже радник міського голови Запоріжжя Михайло Пирог. – Більше 10 років триває війна, більше 2 років триває повномасштабна. У нас по Хортицькому районі були проведені певні роботи, встановлений тризуб для вшанування. Була прибрана територія, куди можна прийти і вшанувати наших Героїв, які, на жаль віддали життя. А також вшанувати живих до відповідних дат.”

Шанувати героїв, які віддали життя за Україну та її свободу, необхідно вже зараз, це можливо робити у різний спосіб, – вважає Михайло Пирог. Це, зокрема, і хвилина мовчання, коли зупиняється транспорт у центрі міста, і розміщення призм на проспекті Соборному, і створення локацій пам’яті в усіх районах міста. Головне – аби люди пам’ятали, завдяки кому вони живуть в своїй країні.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

“Дерево пам’яті”: меморіал героям-захисникам

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

“Дерево пам’яті”: меморіал героям-захисникам

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua