Виставка Оксани Кіргеєвої відкрилась в обласному художньому музеї

18 жовтня 2024 р. 17:41

18 жовтня 2024 р. 17:41


Запорізький обласний художній музей на місяць віддав обидва своїх поверхи під персональну виставку творів запоріжанки Оксани Кіргеєвої. Близько 160 її робіт – це акварелі та ляльки-мотанки. Натюрморти, пейзажі і безліч портретів – напрацювання авторки різних творчих періодів. Секрети творчості талановитої художниці та майстрині – у нашому матеріалі.

“Творча родина – це творча родина. І я повинна подякувати її батькам за те, що вони змогли не нав’язливо, але вкласти в свою доньку ось таке дуже ніжне відчуття до творчості,” – діляться глядачі.

Це перша персональна виставка акварелістки Оксани Кіргеєвої саме в Запорізькому художньому музеї. Виросла вона в родині відомих в місті та за його межами акварелістів. Оксана пішла по стопах матері та батька, які все життя займаються художньою аквареллю. Половину від 160 експонатів виставки займають саме акварельні роботи. З них же левова частка – портрети, найулюбленіший жанр Оксани Кіргеєвої.

“Я люблю малювати очі, обличчя, тому більша частина колекції – це портрети, представлені на виставці. Друзі, однокласники, друзі доньки, всі свої,” – ділиться пані Кіргеєва.

“Є портрет мами і тата художниці – вони сонячні, і вся родина така. Акварель писалась по мокрому, така техніка малювання. Тобто лист змочується, і потім на нього наносяться фарби. Білого кольору в акварелі немає, цей білий колір – це сам папір, який художниця продумано оставляє (не зафарбованим).”

В більшості своїх робіт авторка не користується олівцем для створення композиції. Вона з дитинства навчена батьками-художниками писати картину одразу такою, якою вона має бути на виході, так би мовити – начисто.

“Дуже-дуже ніжна акварель. От є такий термін – жіноча акварель. Хоча аквареллю займаються багато чоловіків, але все ж таки от така акварель сприймається як сама художниця, – розповідає кураторка виставки Запорізького обласного художнього музею Ольга Дворна. – Вона вкладає сюди душу. Все, що тут написано, воно існує навколо неї, тому вона і каже: “Це мій всесвіт”.”

Я малюю те, що мене хвилює, а там вже трактуйте, як хочете. Я пишу те, що я відчуваю, написала, а далі люди вже щось своє бачать , – розповідає мисткиня, – бо кожен же дивиться своїм внутрішнім світом, щось знаходить для себе.”

Добру половину творів, представлених на персональній виставці Оксани Кіргеєвї, становлять  ляльки-мотанки. І якщо аквареллю Оксана займається з п’яти років, то захоплення мотанками прийшло до майстрині з початком війни. Спочатку створення ляльок заспокоювало та відволікало від тривожних думок, а згодом авторка почала мотати ляльки вже з більшим завзяттям, майстерно та професійно.

“Спочатку я дивилася як роблять люди, інші майстрині, а потім мені вже стало цікаво щось своє робити, – згадує вона, – і зараз взагалі я роблю під настрій. Мотанку скільки не роби, скільки ти там собі  щось не придумуй, вона все одно вийде така як вона хоче бути.”

“Каже, що найважче звичайно було обличчя, бо там багато сакральних образів закладено. А все інше – це її художні вимисли, – додає пані Дворна. – Вона людина творча, тому ляльки дуже-дуже цікаві.  Я б навіть сказала, що це не ляльки-мотанки, а ляльки-обереги.”

Творчість ніби занурює мене в інший вимір, зізнається авторка. Чи то ляльки-мотанки, чи то акварелі – все виходить у майстрині на відмінно. Ознайомитися з творами запоріжанки Оксани Кіргеєвої містяни зможуть протягом місяця в Запорізькому обласному художньому музеї.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Виставка Оксани Кіргеєвої відкрилась в обласному художньому музеї

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Виставка Оксани Кіргеєвої відкрилась в обласному художньому музеї

Джерело: tvmtm.online

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua