Запорізька ветлікарка рятує диких птахів

18 жовтня 2024 р. 18:08

18 жовтня 2024 р. 18:08


В умовах війни деякі дикі звірі та птаство переміщуються ближче до міст, подалі від вибухів. Нерідко потрапляють у руки людей травмованими. Кілька таких поранених птахів перебувають в одній із запорізьких ветклінік, тепер вони у повній безпеці і в турботливих руках. Як пернаті почуваються серед людей – у нашому матеріалі.

Яструб на ім’я Фенікс оселився у запорізькій ветклініці рік тому. Дикого птаха з травмованим крилом у Дніпропетровської області підібрали добрі люди. Його фото й прохання про порятунок виклали в Інтернеті. Директорка клініки Людмила Буднєва приїхала до сусідньої області й забрала птаха до себе. Він вже звик до свого нового помешкання, має окрему кімнату й почувається у безпеці, розповідає лікарка. Не проти й політати, щоправда,  коли немає відвідувачів.

“По кімнаті вона може літати, а на волі, на жаль, далеко не літає, – ділиться лікарка. – Ми її кілька разів випускали, але вона не хоче літати чомусь. Не схотіла. Я кажу: давай, свобода. А вона навпаки, розвернулась і пішла до мене.”

Стосунки птаха й людини добрі, але без зайвого зближення. Втім, їжу яструб бере тільки з рук Людмили, іншим лікаркам клініки не вдається підготувати птаха.

“Це дика тварина, вона не ручна. Всі птахи, якими я займаюсь, не є ручними, – каже пані Людмила. – Я не стараюсь привчити до себе, щоб це була зовсім ручна тварина. Так ми і живемо.”

Травму плечової кістки має ще одна перната підопічна Людмили, дика сова на ім’я Тучка. Її пташеням принесли до клініки небайдужі містяни. Жінка забрала пораненого птаха додому.

“Вона, на жаль, літати не буде, – каже директорка ветклініки Людмила Буднєва. – Я радилася з кількома фахівцями опорно-рухового апарату, й мені порадили робити ампутацію. Але я не хочу, тому що, на жаль, це не врятує її життя.”

Сова підросла, оговталася після травми й виявляє неабиякий інтерес до навколишнього світу.

“Їй все цікаво, вона майже як кішка, – каже лікарка. – Сама приходить, заграє. Може носити деякі речі, грає з моєю кішкою, ганяє мою кішку, да.”

Ще один крилатий гість зовсім нещодавно з’явився на порозі клініки.

“Я виходила закрити двері, дивлюся – щось під ногами. Вже було темно, ліхтар включила, дивлюся – сидить птах, – згадує пані Людмила. – Будемо робити рентген, розбиратися, що з ним. Я спробувала його випустити, думала, може прийшов посидіти. Але ні, він не може літати.”

Сьогодні на волі тваринкам непросто, тому й туляться до людей, каже лікарка:

“Тварини шукають їжу, а їжі немає в полях. До того ж в полях дуже небезпечно, і вони просто вимушені йти до людини, щоб шукати собі їжу.”

Всі крилаті мешканці клініки житимуть під наглядом ветеринарів до кінця війни. Потім деякі з них переїдуть до одного із зоопарків, розповіла пані Людмила.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Запорізька ветлікарка рятує диких птахів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Запорізька ветлікарка рятує диких птахів

Джерело: tvmtm.online