Здорова спина і не тільки: поради лікарів щодо дистанційного навчання

22 жовтня 2024 р. 17:45

22 жовтня 2024 р. 17:45


Протягом останніх п’яти років школярі провели на дистанційному навчанні чимало часу. Це не могло не вплинути на стан здоров’я дітей та підлітків. Найпоширеніші проблеми зі здоров’ям – порушення постави. Як попередити їхнє виникнення та покращити самопочуття – розповіли фахівці кафедри фізичної реабілітації Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Подробиці – у матеріалі.

Фізичний терапевт Роман Корнійчук навчає одній з найпростіших та знайомій всім вправі для м’язів спини. При її правильному щоденному виконанні діти та підлітки можуть просто вдома самостійно подбати про власну поставу.

“Задача заключається в тому, щоб лівою ручкою тягнутись максимально вперед, а правою ногою назад. Таким чином ти розтягуєшся. Вправа на розтяжку – стрейчинг, – ділиться пан Роман. – До п’яти секунд єсть – міняємося. На кожну сторону ми робимо по 7-10 разів.”

Проблеми з поставою, зором, часті випадки гіподинамії, ожиріння та багато іншого – наслідки тривалого перебування школярів на дистанційному навчанні. Постійне сидіння з гаджетами, обмаль можливості для активного дозвілля, малорухливий спосіб життя не могли не датися взнаки.

“Від неправильної постави може бути і головний біль, і шум у вухах, і біль в області шиї, біль в області плечей, і біль в області грудей, – розповідає фізичний терапевт, мануальний терапевт Михайло Сорока. – Також може бути зв’язане з поставою і біль в області голови і очей. Дитина часто може говорити про те, що в неї болять очі, коли вона сидить, в неї нахилена голова.”

Лікарі радять кожні 40-45 хвилин робити перерву від уроків для того, щоб проявити якусь активність, зробити невеликі розминки, відволіктись від гаджетів. Важливо організувати своє робоче місце для того, щоб монітор комп’ютера чи планшет був на рівні погляду та на відстані витягнутої руки. Диван чи крісло варто замінити на стілець, який би підтримував спину та захищав її від перевантаження. І нарешті – мінімум годину на добу школяр має присвятити активним вправам для спини, пресу, та збалансування всього корпуса.

“З поставою може допомогти гімнастика, спортивні танці, волейбол, баскетбол і плавання, – розповідає пан Михайло. – Краще за все – це фізична культура.”

“Є вправи направлені на пропрацювання м’язів живота, а саме – пресу, вони дуже корисні. Тому що  коли у нас болить спина – це болять м’язи спини. І для цього, щоб убрати цей спазм, ми працюємо з м’язами пресу, – пояснює фізичний терапевт, ерготерапевт Роман Корнійчук. – Тому що м’яз пресу виступає в нашому організмі, як м’яз антагоніст, тобто м’яз протиположної дії, м’язам спини. І для того, щоб привести наші м’язи в баланс, нам обов’язково треба пропрацьовувати прямий м’яз живота або м’яз пресу.”

Коли ж такі вправи будуть мати максимум ефекту? Лікарі кажуть, що робити їх варто тоді, коли дитина ще ні на що не скаржиться, але батьки вже помітили, що школяр сидить неправильно, перехиляється, низько тримає голову над гаджетом чи підручником тощо. Якщо ж сама дитина починає жалітися на головний біль, некомфортні відчуття у шиї, оніміння рук, запаморочення чи біль у попереку – це сигнал, аби звернутися за професійною допомогою лікарів.

Фахівці кажуть, що діти молодшого шкільного віку мають виконувати вправи під наглядом дорослих. Учні старших класів здатні впоратися з лікувальною фізкультурою самотужки. Головне – не робити вправи через біль, і за появи дискомфорту зробити паузу або припинити виконання.

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

Здорова спина і не тільки: поради лікарів щодо дистанційного навчання

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Здорова спина і не тільки: поради лікарів щодо дистанційного навчання

Джерело: tvmtm.online