У Запоріжжі відкрилась виставка місцевих діалектів: “Запорізьке. Діалектичне. Рідне”

22 жовтня 2024 р. 17:45

22 жовтня 2024 р. 17:45


“Зньомщик”, “підняти хай”, “страхолюдний”, “бензинка” – все це діалектизми з різних громад Запорізької області. У виставці “Запорізьке. Діалектичне. Рідне” Сєда Власова візуалізувала маловідомі слова, характерні для говірки Оріхівщини, Гуляйпільщини, Поліг та Роботиного. Кожне слово, яке колись часто використовували наші земляки, мисткиня доповнила ілюстрацією та поясненням, що нині воно означає.

Наприклад, кролика на Оріхівщині називали «трусенятком», а от по-доброму щось робити у гуляйпільців означало «ладиком». Проте є  й такі слова, що не втрачають актуальності й нині, наприклад, «диркалка» – все те, що диринчить. Це слово свого часу було притаманним для жителів Роботиного. Відчути глибину та повноту справжньої української мови можна у Палаці культури «Заводський», де зараз діє виставка. Вона триватиме до 3-го листопада також у Хортицькому та Вознесенівському районах.

Сама ж авторка зазначає, під час роботи їй став у пригоді чотиритомний словник Віктора Чабаненка. А цією експозицією хотіла розвінчати імперські міфи та повернути в мовлення українців забуті слова.

“Вона про те, аби нарешті розпрощатися із імперськими міфами про споконвічну російськомовність нашого регіону. Вона про те, аби підсвітити явище лінгвоциду, після котрого ми почали втрачати українську мову на наших теренах, – ділиться голова креативного відділу БФ «SAVED» Сєда Власова. – І про те, аби звернутися до історичних джерел, звернутися до мовознавчих джерел у пошуках своєї ідентичності. Бажання розповісти істину історію і повернути нам себе ж.”

Оперативну інформацію про ситуацію читайте у нашому телеграмі

У Запоріжжі відкрилась виставка місцевих діалектів: “Запорізьке. Діалектичне. Рідне”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

У Запоріжжі відкрилась виставка місцевих діалектів: “Запорізьке. Діалектичне. Рідне”

Джерело: tvmtm.online