У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

22 жовтня 2024 р. 18:22

22 жовтня 2024 р. 18:22


Автор легендарного стінопису з жовтим автомобілем створив у Запоріжжі новий мурал, в основі якого його картина "Азов"

Мурал, присвячений Покровам, висотою 10 метрів і шириною 3 метри з'явився на ЦКП"Титан". В рамках фестивалю сучасного мистецтва GOGOLFEST POKROVA, який відбувся у Запоріжжі з 18 по 20 жовтня, стінопис створив відомий запорізький художник Володимир Гуліч, якого запросили організатори фестивалю. Асистентом-помічником став керівник візуальної частини GOGOLFEST, вінницький художник Олександр Никитюк.

Як розповів zprz.city Олександр Никитюк, окрім Володимира Гуліча керівництво GOGOLFEST на чолі с президентом Владом Троїцьким розглядало кандидатури художників із Польщі, Харкова і Львова. Було багато узгоджень ескізу у різних інстанціях.

Це другий мурал Володимира Гуліча у Запоріжжі. Він автор першого, і, на мій погляд, кращого муралу у нашому місті. Робота називалася "Жовтий "шевроле" Марлен Дітріх", прикрашала стіну на центральному проспекті біля вже неіснуючого кафе "Залізний Фелікс". Це була приватна ініціатива. Мурал був створений у 1997 році та проіснував років п'ять, поки змінився власник приміщення.

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

Шкода, що раніше такий професійний і креативний художник, як Володимир Гуліч, не був затребуваний, як мураліст, в рідному місті. Як мистецтвознавець, я рада, що організатори GOGOLFEST йому надали можливість реалізуватись у форматі муралу. Вийшло дуже класно!

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

Так виглядав мурал у перший день фестивалю - дивіться нижче етапи його створення

Про ідею нового стінопису Володимир Гуліч розповів zprz.city :

"Ідея муралу - Покрова, як і фестивалю GOGOLFEST у Запоріжжі. У мене є колега, який може з наукового погляду пояснити, що таке Покрова, як релігійне свято і від чого воно пішло. Колега надіслав мені статтю. І з'ясувалося, що ми святкуємо свою поразку в Константинополі. Є документи, які це підтверджують.

Я запитав організаторів фестивалю GOGOLFEST POKROVA. Мені відповіли, що назва фестивалю пов'язана не з релігійним святом, а мається на увазі Покрова, як захист місця. На цю тему я зробив кілька ескізів, організатори фестивалю обрали один із них.

Часто роблю якусь роботу, вона мене надихає і хочеться зробити у її іншому масштабі. Є багато речей, які ти не встиг, але хочеш застосувати. У мене є живопис "Азов", зараз він знаходиться у Швеції (де художник тимчасово живе. - Ред.). В мене багато друзів з "Азову" загинуло... На основі картини "Азов" й зроблено мурал "Покрова", бо нас захищають воєнні. Звичайно, трохи її змінив, формат муралу не дуже зручний, витягнута вертикаль".

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

Зрозуміло, що абстрактна робота, як "Покрова", працює на асоціаціях. Олександр Никитюк побачив в малюнку відблиски на металі. Взагалі, у багатьох Запоріжжя асоціюється з металом, з незламністю.

"Таке враження, що ми бачимо відображення на металі. На відміну від дзеркала, яке відображає світ реалістично, метал рефлексує, віддзеркалює світ абстрактними ритмами й формами. Саме метод повторення таких рефлексій використовує Володимир Гуліч, створюючи авторський твір.

На Палаці культури "Титан"  (тепер він називається Центр культурних послуг, ЦКП. - Ред.) ми бачимо ніби лист металу, який абстрактно віддзеркалює  реальність і, як "Покрова", є своєрідним оберегом для міста, для України", - розповідає zprz.city Олександр Никитюк.

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

На запитання zprz.city, як він оцінює мурал, Олександр Никитюв відповів:

"Так і виглядає сучасне мистецтво. Тут цікава концепція - вирішення колірних ритмів та форм, як ілюзія відображення у металі.

Професіонал відразу оцінить роботу з кольору, колориту, з техніки виконання, Відразу видно, що мурал робив не аматор, а професіонал, людина, яка розуміється на монументальному мистецтві і орієнтується у тенденціях сучасного мистецтва".

На моє прохання пресслужба GOGOLFEST надіслала мені пресреліз з концепцією стінопису:

"Назва муралу "Покрова". Місто Запоріжжя - місто металургії та металургів, тому ідея твору полягає в створенні ілюзії рефлексії, віддзеркалення світу в металі. Метал - матеріал що має властивість віддзеркалювати навколишній простір, але в відмінності від люстра він проявляє не реальне зображення, а абстрагує його кольоровими ритмами й формами.

Саме такий творчий метод використовує і художник в процесі творення муралу, який декларує сталеву незламність міста та стає своєрідним оберегом від небезпек викликаних повномасштабної агресії".

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

Площа муралу "Покрова" - 30 кв. м. Його висота 10 м, ширина - 3 м.

На створення муралу, за словами Олександра Никитюка, пішло близько 55 л фарби (з грунтовкою).

""Для муралу зробили реставрацію стіни ПК "Титан", бо вона була у жахливому стані, підготовку під фарбування, пофарбували. Малюнок переводили на стіну зп допомогою проєктора" , - розповів Олександр Никитюк.

Це третій абстрактний мурал у Запоріжжі й перший у напрямку абстрактного експресіонізму.

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

Нагадаємо, що перший абстрактний мурал, "Геометрія" із серії "Круговорот" художника-мураліста Андрія Калькова з Луцька, створено у 2019 році на школі мистецтв № 3 (Хортицький район) у рамках фестивалю "Сучасне мистецтво для покоління З" . Другий, теж роботи Андрія Калькова з серії "Круговорот" з'явився у 2020 році на проспекті Соборному, 106.

Фото автора, Олександра Никитюка, Дениса Васильєва

У Запоріжжі з'явився десятиметровий - подробиці від відомого художника

Джерело: zprz.city