Національний банк ініціює зміну назви монети “копійка” на “шаг”

02 вересня 2024 р. 19:06

02 вересня 2024 р. 19:06


Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з “копійка” на “шаг”. Такі зміни пояснюють відновленням історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України.

Про це пише “Галка” з посиланням на Нацбанк.

У Нацбанку пояснюють, що назва “шаг” давнього українського походження використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.). Воно згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників.

Зокрема, назва “копійка” має московське, імперське походження. Тож зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації.

Співвідношення між “копійкою” та “шагом” дорівнюватиме 1:1.

Розроблені законопроєкти після узгодження з заінтересованими державними органами Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України.

У разі ухвалення Верховною Радою України відповідних законів, Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Водночас Національний банк не планує спеціально, через зміну назви,  вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети “копійка” та “шаг” перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

Національний банк ініціює зміну назви монети “копійка” на “шаг”

Джерело: galka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua