"Станемо на бік громади у разі житлової забудови": в Івано-Франківську презентували проєкт ребцентру поблизу міського озера (ФОТО)

05 вересня 2024 р. 08:53

05 вересня 2024 р. 08:53


У середу, четвертого вересня, ініціатори створення реабілітаційного центру поблизу міського озера представили проєкт, який планують реалізувати.

Про це пише журналістка Фіртки , яка відвідала подію.

Детальнше про проєкт реабілітаційного центру розповів один з ініціаторів, військовослужбовець Руслан Колішенко , представник 114 бригади тактичної авіації, майор Збройних Сил України.

"Сьогодні є великий ризик того, що на тій ділянці не буде ні реабілітаційного центру, ні парку ветеранів. Оскільки є частина комунальної території, а є приватної, проєкт хочуть вивести в іншу юридичну площину для того, щоб там реалізувати свої задуми.

Це процес складний, який створює безліч конфліктів у суспільстві, яке агресивно налаштовується проти військових, а військові — проти суспільства. Сьогодні це не те, що потрібно, адже всі мають дихати в унісон. Ми повинні робити круті проєкти разом, щоб задовольняти потреби всіх.

Якщо оголосять інвестиційний конкурс — всі в майбутньому побачать, хто подаватиметься. Розумію, що чим довше це питання затягується, тим менше воно цікавить інвесторів. Зрештою, місто не має коштів на те, щоб реалізувати такий проєкт", — розповідає військовослужбовець.

На його думку, Івано-Франківськ як місто та громада, відстає від інших міст країни, оскільки не має спеціаліазованого потужного реабілітаційного центру.

"Є велика ділянка в межах озера зі сторони вулиці Гурика, вона розміром понад чотири гектари. Ділянка, яка складає 1.1 гектара, є комунальною. Решта 3 гектари — є приватними та стосуються компанії "Blago".

Я особисто йшов у компанію та декларував для себе, чи планують вони багатоповерхову забудову. мені задекларували, що такої забудови там не планували та не планують. Суспільство каже, що це брехня та нас обманюють. Натомість ми хочемо підтвердити: якщо, не дай Бог, там починається забудова, яка не узгоджена з громадою — ми стаємо на бік активістів та готові зносити ті паркани та стіни, якщо такі з'являться.

Ми маємо відношення лишень до ділянки — це смужка вздовж берега міського озера, яка повертає до таблиці, що там є, у вигляді літери "Г" (зображено на фото — ред.). Стосовно неї ми і хочемо поговорити.

Ми з колегами підготували цей проєкт — він насичений зеленню та різними насадженнями — це не просто так, щоб показати суспільству, а так і має бути реалізовано. Якщо там потрібно більше зелених насаджень, то ми готові їх зробити, якщо експерти дадуть такі рекомендації. Зрештою, первинний задум такий, що ми маємо не зіпсувати зелену зону, а її доповнити та вдосконалити, зробити такою, щоб там можна було провести час.

Як зазначає Колішенко, якщо після оголошення інвестиційного конкурсу будуть охочі реалізувати проєкт, готові створити комісію з ініціаторів, активістів, охочих, щоб контролювати реалізацію центру.

"Ми не маємо жодного відношення до ділянки, яка на якій зображено дерева та стежки, бо юридично не маємо права її торкатися та промальовувати ескізи — це не є предметом нашої розмови.

Ще один міф, що забудова повинна складати рівно 500 квадратних метрів. Ця інформація не відповідає дійсності. Чи це буде 500 квадратних метрів, чи більше — можна визначити в інвестиційному конкурсі та після складення детального проєкту саме реабілітаційного центру.

Зараз ми проводимо комунікацію з центром "Superhumans". Після 15 вересня мені повинні надати відповідь стосовно того, яким чином його можна реалізувати у Франківську, тому що "Superhumans" починають масштабуватися в межах цілої країни. На сьогодні це найкращий реабілітаційний центр країни.

Наше завдання — створити в цьому місці флагман, в якому відбуватиметься і реабілітація, і рекреація тих, хто цю реабілітацію проходить, а також члени їх сімей. Вони матимуть вільний доступ до всієї інфраструктури проєкту.

В нас понад 12 тисяч військовослужбовців знаходяться в лавах сил оборони. За практикою минулих воєн, не менше п'яти відсотків тих, хто потребує протезування, психологічної підтримки та ресоціалізації.

Ми категорично проти, щоб наші побратими були за межами міста, як це вже роблять в області. Цим людям важко сприймати соціальний шум — вони з дуже спокійного місця потрапляють в дуже людне, і це викликає в них дисонанс. Ми повинні бути серед них, а вони — серед нас.

По-іншому воно не буде ефективним, адже люди повертаються до міст в пошуках роботи, себе, знайомств, починають депресувати, що може вилитись в різні залежності. Це паплюжить статус ветерана, військову форму, а люди перестають довіряти", — акцентує Руслан Колішенко.

Ветеран, доброволець 102 бригади ТрО Микола Бітюк розповів, що ідея створення подібного реабілітаційного центру з'явилася на початку повномасштабного вторгнення.

"Ми маємо дати належну реабілітацію, інтегрувати з війська в суспільство. Нам немає різниці, хто будуватиме центр — головне, щоб він був. Ми не претендуємо на приватну зелену зону, а на ділянку, яка належить місту. Ми підійшли до міської влади, попросили.. ще дев'ять місяців тому один із нас виступав вперше з цією ідеєю, але всі мовчали. на наступну сесію всі здійняли галас", — розповідає ветеран.

Руслан Колішенко зазначив, що не вбачає у нічого поганого в присутності бізнесу в частині реабілітаційного центру.

"Для мене ідеальний діалог має такий вигляд: є ми, є суспільство, є власник ділянки, збиратися за одним столом та декларувати, що забудови не буде — офіційним документом, протоколом, меморандумом. Якщо публічно зберуться три сторони, висвітлили позиції, підписали документи (навіть якщо вони не матимуть юридичної сили). Задекларувавши в цьому "трикутнику" всі наміри, ми зможемо рухатися далі.

На первинному етапі планувалося, що ця будівля перейде в комунальну власність — так і буде. Якщо ми залучимо до міста центр "Superhumans", то це ще більше підсилить проєкт. Тому що це люди не на держпосадах — вони заключають договір із міськрадою, беруть площі в оренду на певний час, а пізніше повертають їх в комунальну власність.

Зрештою, не бачу нічого поганого в тому, що є якась комерційна частина, яка заробляє кошти, що йдуть в тому числі й на реабілітацію, а поруч виключно реабілітація, яка має соціальний і неприбутковий напрямок. Це — про підтримку і співпрацю влади, бізнесу, військових і суспільства.

Щодня бізнес підтримує армію та донатить — це ми бачимо щодня, тому не потрібно з нього робити щось погане. В тому числі і забудовники — інше питання, як їм дозволили будувати, але це робили не ми. Нам не важливо, хто 5 чи 10 років там побудував, важливо те, як побудують тут.

Якщо вони задекларували, що ніякої житлової забудови, то моє завдання — проконтролювати, щоб її там не було. Якщо вона з'явиться, то я маю вийти в публічну комунікацію та сказати, що вони обманули військових, суспільство та владу", — говорить Колішенко.

Ініціатори зазначають, що для побудови центру пропонували альтернативні ділянки.

"Нам пропонували альтернативу на території ЦМКЛ, але в нас немає жодних гарантій, що там є всі відповідні комунікації, норми та можливості для реалізації, а також ми не знаємо, що все реалізують вчасно, а не потрібен буде ще один рік. Ще ми не знаємо, чи і там не зберуться громадяни, які будуть проти забудови і там", — зазначив Колішенко.

"А чому наші найкращі воїни не заслуговують цього місця? Чим вони не вгодили суспільству? Що вони зробили не так, що стоїть питання, аби зробити реабілітаційний центр за містом? Чому ми маємо розглядати альтернативи для наших воїнів?

Щодо бізнесу: він обов'язково там має бути. Як волонтер, заявляю: 75-80% того, що потрібно хлопцям, мені закриває бізнес Івано-Франківська і тільки 20-25% — люди", — розповів представник громадської організації "Толока-ЮА" Роман Курилюк.

У реабілітаційному центрі передбачають рекреаційний комплекс з басейном закритого типу, в тому числі зі спортзалом та необхідними підсобними приміщеннями, відкритий басейн, процедурні кабінети. також розглядають побудову приміщення з метою освіти.

"Наповнення станом на сьогодні не визначене повністю, але спрямування буде більше оздоровче, спортивне, освітнє. Не виключено, що, можливо, буде кафе чи ресторан, але точно не якась шашлична, де з труби йтиме дим на все озеро.

Ескізи ще не перевели в площу. Десь 20-25 відсотків — це буде комунальна та соціальна історія, решта — інвестиційна. Чи не забагато інвесторам? я вважаю, що це оптимально, враховуючи, що це тисячі та мільйони доларів, яких точно немає в міста. е стоїть завдання натягнути на себе максимальну кількість комунальної власності.

Є класичні закони економіки – те що в руках держави не так працює ефективно, як у приватних руках. Якщо ми отримаємо півтори тисячі неефективно експлуатованої площі — мені буде сумно, але якщо отримаємо тисячу квадратів, але які використовуватимуться ефективно до кожного квадратного метра — мені буде радісно.

Ми першочергово думали збільшити кількість зелених зон і насаджень. Якщо треба ще більше — зробимо", — акцентує військовослужбовець Руслан Колішенко.

За його словами, військовослужбовці міста матимуть безкоштовний доступ до всіх послуг.

Нагадаємо, другого серпня під час сесії міської ради депутати розглядали питання щодо будівництва реабілітаційного центру неподалік міського озера.

Тоді у залі, окрім депутатів, були присутні місцеві та військовослужбовці. Після жвавої дискусії 25 депутатів з 31 проголосували за оголошення інвестиційного конкурсу на будівництво реабілітаційного центру.

Згодом, 5 серпня, іванофранківці створили електронну петицію щодо накладання мораторію на будь-яку забудову в зеленій зоні біля міського озера. Необхідну кількість голосів під петицією вже зібрали.

На противагу 7 серпня на сайті міськвиконкому створили електронну петицію про створення реабілітаційного центру для воїнів біля міського озера та облаштування відпочинкової зеленої зони.  Ця петиція також зібрала необхідну кількість голосів.

"Мені просто болить", — ветеран з Івано-Франківська про потребу будівництва реабілітаційного центру

Реабілітаційний центр для військових поблизу міського озера: як обговорювали питання на сесії Івано-Франківської міської ради (ВІДЕО)

Потреба сьогодення: в Івано-Франківську поблизу озера планують збудувати реабілітаційний центр

"Станемо на бік громади у разі житлової забудови": в Івано-Франківську презентували проєкт ребцентру поблизу міського озера (ФОТО)

Джерело: firtka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua