Скандал у Франківському ліцеї: дитину вигнали з уроків через «неналежний вигляд»

06 вересня 2024 р. 12:43

06 вересня 2024 р. 12:43


4 вересня в Івано-Франківську розгорівся конфлікт у ліцеї імені Івана Пулюя: ученицю не допустили до навчання через невідповідний дрес-код. Про інцидент повідомила мати дівчинки, Ольга Ярошевич, у соціальних мережах.

WestNews розповідає детальніше.

"Мою доньку, ученицю ліцею, ВИГНАЛИ і не допустили до навчання за неналежний вигляд... Мене про це не повідомили, дізналася від доньки, яка телефонувала мені, плачучи від безвиході та образи", — написала мати дівчинки.

За словами пані Ольги, за декілька днів до початку навчального року класний керівник повідомив батьків про новий дрес-код, який вимагав білий верх і чорний низ. Проте, навіть після того, як донька вдягнула відповідний одяг, цього виявилося "недостатньо" для адміністрації ліцею : "Має бути діловий стиль... Діловий у +30!". Жінка також зазначила, що заступник директора "в ультимативній формі дав зрозуміти,що як немає грошей на діловий стиль,то і не варто пхатись у профільну освіту..... ".

Сьогодні, 5 вересня, дитину все ж допустили до навчання, проте інші учні, які не відповідають вимогам дрес-коду, стикаються з обмеженнями — їх перевіряють на відповідність одягу просто на сходах школи: того, хто не проходить "перевірку"  – відправляють до дому.

Чи обмежує законодавство України вибір одягу для школярів?

Згідно з чинним законодавством України, одяг для школи – це вільний вибір дитини та її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу є неприпустимими та незаконними. Заборона відвідувати заняття через нібито невідповідність одягу — це грубе порушення права дитини на освіту, закріпленого в Конституції України та законах про освіту .

Хоча законодавство України не встановлює чітких вимог до зовнішнього вигляду учнів, такі рішення щодо дрес- коду може прийматися адміністрацією школи чи ліцею на місцевому рівні та має бути затверджене шкільною радою, яка включає представників батьків, вчителів та учнів .

Зрештою, дрес-код не може дискримінувати учнів або створювати бар'єри для доступу до навчання.

Скандал у Франківському ліцеї: дитину вигнали з уроків через «неналежний вигляд»

Джерело: westnews.info (Івано-Франківськ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua