Учні Липовицького ліцею на Франківщині добираються на уроки найстарішим автобусом у районі

07 вересня 2024 р. 09:36

07 вересня 2024 р. 09:36


У Спаській громаді, що на Івано-Франківщині, учнів Липовицького ліцею возять автобусом, якому 21 рік.

Це — найстаріший шкільний транспорт у Калуському районі. Автобусом перевозять третину учнів, які мешкають далеко від освітнього закладу.

Транспортний засіб потребує постійного ремонту. Щоб його полагодити, у 2024 році з місцевого бюджету витратили приблизно 50 тисяч гривень. Утім для гірської місцевості та бездоріжжя громаді потрібен повнопривідний автобус, пише Суспільне.

“Морально і матеріально найстаріший автобус”

У Липовицькому ліцеї навчаються 168 учнів, каже директор закладу Василь Андрейків. З них — понад 50 користуються шкільним автобусом.

У 2024 році у Спаський ліцей також додатково возитимуть учнів 10 та 11 класу на уроки “Захисту України”. А під час канікул — на екскурсії та майстер-класи у музей ліцею.

Учні Липовицького ліцею на Франківщині добираються на уроки найстарішим автобусом у районі

“Більша частина маршруту — це бездоріжжя, що негативно впливає на стан шкільного автобуса. Наш транспорт — ПАЗ-3205, 2003 року випуску. Спочатку перевозив дітей у високогір’ї — в Ясені та Перегінську, а потім його нам передали. У Калуському районі — це морально і матеріально найстаріший автобус. У нас класи досить великі — у десятому є 23 учні, а в одинадцятому — 19”, — розповідає директор Василь Андрейків.

Ярослав Михайлів — водій шкільного автобуса. Щодня чоловік робить чотири рейси. Два — вранці, щоб довезти учнів з хутора Мечище й із села Суходіл. Ще два — після обіду у зворотному напрямку.

“Два рази мотор ремонтували. Третій раз я робив. Ми своїми силами провели неповний ремонт мотора. Що міг, те я зробив, щоб він ще їхав. Але колінвал забитий, тиску немає, фарбу піддуває і є іржа. Як зараз підуть морози — масло загусне і мотор може клина дати”, — розповідає Ярослав Михайлів.

За його словами, автобус потребує не лише капітального ремонту двигуна, а й постійного поточного ремонту.

Учні Липовицького ліцею на Франківщині добираються на уроки найстарішим автобусом у районі

“Лампочка тиску світить, а от механічний датчик показує майже на нуль — тиску в моторі немає. Це свідчить про те, що він вже в аварійному стані”, — пояснює водій шкільного автобуса.

На шляху до знань бездоріжжям

Ліцеїстка Юлія Горблянська каже, що кілька разів йшла пішки до школи, бо автобус був на ремонті.

“Досить важко добиратися, тому що я живу далеко від школи. Сюди мені потрібно йти, напевно, хвилин 40. Автобус був поламаний і довелося йти пішки. А ще ти береш книжки до школи, то їх дуже важко нести”, — говорить учениця 9 класу Юлія Горблянська.

Інна Магас навчається у 8 класі. Школярка добирається до ліцею автобусом.

“Їздити ним — важко, тому що автобус вже відслужив своє. Йому багато років. І дорога в нас дуже погана. Поки асфальтом — їдеш гарно, все добре. А коли заїжджаєш на нашу вулицю, дорога погана та ще й старий автобус”, — каже ліцеїстка Інна Магас.

Учителька світової літератури Липовицького ліцею Лілія Лютак живе у віддаленому хуторі Мечище. Щодня вона їде вісім кілометрів на роботу.

“Найгірше, мабуть, взимку. Тоді, коли все замітає, і дуже важко добиратися. Без будь-якого транспорту складно. І так добираюся не лише я, а й інші колеги та дітки. І автобус такий, що дуже часто ламається на цих дорогах”, — розповідає учителька Лілія Лютак.

Старий шкільний автобус — нові проблеми

Один з учнів Липовицького ліцею має інвалідність. Він потребує спеціально обладнаного шкільного автобуса, каже начальниця відділу освіти Спаської громади Лілія Попадинець. У серпні з відділу звернулися до департаменту освіти Івано-Франківської обласної військової адміністрації та облради.

“У нас є хлопчик, який переходить в 11 клас, але він — на індивідуальному навчанні. Педагогічний патронаж. У нього проблеми з опорно-руховим апаратом. Розуміємо, що дитина краще здобувала б освіту серед однолітків. Ми звернулися з потребою у спеціальному автобусі, щоб довезти дитину до школи”, — говорить Лілія Попадинець.

За її словами, батьки одинадцятикласника неодноразово зверталися до відділу освіти Спаської громади, щоб для учня організували доїзд у ліцей.

“Я б хотіла, щоб він бодай один-два рази в тиждень йшов до школи, щоб спілкувався з дітьми. Бо ми живемо за селом, тут немає друзів. Але, щоб добратися до ліцею, потрібен шкільний автобус. Я не маю можливості ні носити сина, ні возити”, — говорить мама учня Ганна Дранчук.

У високогірних селах учням складно добиратися на навчання

Староста Липовицького старостинського округу Іванна Дранчук каже, що через далеку дорогу до ліцею учні іноді пропускають уроки.

“Вісім кілометрів в один бік. Діти різної вікової категорії — від першого до одинадцятого класу. Не всі батьки забезпечені й можуть особисто відвезти до ліцею”, — говорить Іванна Дранчук.

До іншого ліцею громади — Спаського — також довозять дітей на навчання. Однак у цьому закладі є справний автобус.

А щодо нового транспорту для Липовицького ліцею, то сільська рада зверталася до Івано-Франківської обласної військової адміністрації та обласної ради, каже голова Спаської громади Микола Медвідь.

“Розуміємо, що у багатьох громадах забрали автобуси на потреби військових. Зараз так само виділяють транспорт опорним навчальним закладам. Але слід зрозуміти, що у високогірних населених пунктах дітям складно добиратися. Якщо вже буде така потреба, то ми готові профінансувати це. Є постанова Кабміну, що у гірських та високогірних селах дають співфінансування до 5%”, — пояснює Микола Медвідь.

Що кажуть в Івано-Франківській ОВА

У 2024 році для ліцеїв Івано-Франківщини планують закупити 19 нових шкільних автобусів. Які саме громади їх можуть отримати — поки невідомо, сказав директор департаменту освіти й науки Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віктор Кімакович.

“Нам потрібно придбати ще 118 автобусів, щоб розв’язати цю проблему. Це питання — актуальне. І насамперед ми будемо давати автобуси туди, звідки забрали транспорт на фронт та де створені опорні навчальні заклади і є потреба у перевезенні дітей з особливими потребами. Цього року ми купуємо п’ять таких”, — говорить Віктор Кімакович.

Під час обласної конференції педагогічних працівників 27 серпня Віктор Кімакович розповів, що загалом в області — понад 20,7 тисячі учнів живуть за межею пішохідної доступності. Їх довозять 255 шкільних автобусів. На потреби війська ліцеї Івано-Франківщини передали 59 шкільних автобусів.

Учні Липовицького ліцею на Франківщині добираються на уроки найстарішим автобусом у районі

Джерело: gk-press.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua