На Франківщині створили мережу маршрутів "Роверове Покуття"

07 вересня 2024 р. 20:08

07 вересня 2024 р. 20:08


У Коломиї офіційно презентували результати ініціативи «Роверове Покуття» – велосипедні маршрути, мапу шляхів та локації, де можна взяти велосипед в оренду, пише КУРС з посиланням на Івано-Франківщину туристичну.

Проєкт став можливим завдяки співробітництву чотирьох громад Прикарпаття: Коломийської, Ланчинської, Нижньовербізької та Печеніжинської.

Ще у 2021 році ці громади спільно з експертами та консультантами Програми USAID DOBRE провели інвентаризацію туристичного потенціалу, сформували мережу туристичних шляхів та придбали інвентар для розвитку велотуризму і прокатних послуг. Зокрема, за ґрантові кошти для проєкту було придбано 18 універсальних велосипедів, 4 дитячі сидіння для них, велозамки, шоломи, ремонтну станцію для велосипедів, 3 туристичні намети, 7 велопарковок та 2 біотуалети на загальну суму 265 тисяч гривень.

Цьогоріч актуалізували туристичні (онлайн і офлайн) карти маршрутів, а також провели короткі тренінги і навчання для представників територіальних громад.

Щоб туристам було легко орієнтуватися на маршрутах, учасники проєкту розробили макети та встановили інфостенди у 8 локаціях, промаркували близько 70 км шляхів і ексостежок, розробили 5 інформаційних буклетів, які разом зі стендами містять всю необхідну інформацію: опис та складність маршруту, локації готелів, архітектурних та природних пам’яток, музеїв, пунктів велопрокату, а ще – контакти інформаційної підтримки на місцях.

Нижньовербізька громада створила промоційний відеоролик .

На Франківщині створили мережу маршрутів "Роверове Покуття" 1

Мережа складається із семи маршрутів та трьох зв’язуючих шляхів:
– пішохідно-велосипедний «Долиною древнього Прута» – від Добротова до Ланчина (протяжність – 9,5 км);
– велосипедно-пішохідний «До Тисового заказника» (протяжність – 10 км);
– велосипедний «До Білої криниці» (протяжність – 14 км);
– велосипедний «Спаськими пагорбами понад Пістинькою» (протяжність – 15 км);
– велосипедно-пішохідний «Воскресінецький» (протяжність – 13 км);
– екостежка по «Тисовому заказнику» (протяжність в один бік – 2,5 км);
– міський веломаршрут «Стара Коломия» (протяжність – 5 км).

Упродовж подорожі туристи можуть побачити чудові краєвиди та цікаві місця: тисовий заповідник біля села Княждвір, церкву Різдва Пресвятої Богородиці, яка включена до спадщини ЮНЕСКО, у Нижньому Вербіжі, унікальні музейні та творчі колекції Музею писанкового розпису, Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, музею історії в Коломиї, експонати музею гончарства «Покутська кераміка» та краєзнавчого музею Олекси Довбуша, «Сад скульптур» у селищі Печеніжин, музеї у селах Добротів та Саджавка, оглядову вежу в Добротові та панорамні місця у Воскресинцях, Печеніжині, Княжвірському тисовому заказнику, Спасі, Сопові тощо.

Також мешканці та гості Прикарпаття можуть записатися на майстеркласи з різьбярства, автентичного танцю, виготовлення традиційного весільного вінка, сироваріння та інших активностей.

Для туристичних мандрівок передбачена оренда велосипедів у двох локаціях:
– Сервісний центр закладів культури (вул. Театральна, 27, м. Коломия);
– Сервісний центр з ремонту, продажу та прокату велосипедів (вул. Січових Стрільців, с. Нижній Вербіж).

Мапа мережі маршрутів розміщена за посиланням . Проєкт реалізований за підтримки Програми USAID DOBRE та «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) Міністерства міжнародних справ Канади.

Нагадаємо, на Тлумаччині проклали велосипедний маршрут до геогліфа .

Ctrl + Enter

На Франківщині створили мережу маршрутів "Роверове Покуття"

На Франківщині створили мережу маршрутів "Роверове Покуття"

Джерело: kurs.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua