Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

13 вересня 2024 р. 17:38

13 вересня 2024 р. 17:38


З приходом нового сезону нам варто очікувати новий етап і на ринку нерухомості, зокрема в Івано-Франківську. Осінь традиційно є періодом активізації ринку, коли попит на житло зростає, а девелопери виходять з новими пропозиціями. Цього року ми можемо побачити зміни в пріоритетах покупців, нові тенденції в забудові та інвестиційних стратегій.

Які саме зміни та оновлення прогнозуються? Ми розпитали експерта і менеджера з продажів у нашій компанії Габорака Івана. Він поділився своїми інсайтами та розповів, на що варто звернути увагу тим, хто планує придбати нерухомість або інвестувати в житлові проєкти цієї осені. Читайте далі в інтерв’ю.

Які основні чинники, на вашу думку, впливатимуть на ринок нерухомості цієї осені?

Як і влітку, цієї осені важливою залишиться ситуація на фронті. Вона впливає на всі сфери нашого життя, ринок нерухомості — не виключення. Ми щиро віримо, що вона буде покращуватися, наші Збройні сили вибиватимуть ворога з території України й це позитивно впливатиме на усі верстви населення, особливо на тих, хто давно планував купівлю нерухомості. Тобто запрацює відкладений попит.

Також у цьому випадку активізуються люди, які перебувають за межами України, вони переважно братимуть квартири у розтермінування. Якщо ж ситуація на фронті погіршуватиметься — зросте кількість покупців зі східних регіонів країни.

Цієї осені можуть повернутися клієнти, які вперше звернулися з ціллю купити квартиру до повномасштабного вторгнення, але з причин невизначеності та нестабільності не придбали житло.

Звісно, впливатимуть і зміни в законодавстві, якщо вони будуть пов'язані з новими вимогами до забудовників, зокрема щодо екологічних стандартів, технічних норм будівництва, або зі змінами у податковому законодавстві. Це може призвести до збільшення витрат на будівництво, що, своєю чергою, вплине на ціни на первинну нерухомість.

Впливатиме й інфляція, більшою мірою на інвесторів. Оскільки це ті люди, які звикли, що гроші мають робити гроші. Зараз в середньому за рік можна заробити 17-18%, якщо інвестувати в новобудову.


Чи очікуєте ви зміни у попиті на житло у порівнянні з попередніми сезонами? Якщо так, то які саме?

Попит у цей період зростатиме, зокрема завдяки людям, які працюють за кордоном, і їх насправді багато. Не всі купують там житло, більшість працює не офіційно. Часто вони не мають змоги приїхати в Україну, через певні обставини купити автомобіль чи збудувати будинок. Тож не знають, що робити із заробленими коштами. Найкращий вибір для інвестиції — це купівля нерухомості.

Хтось із них мав здійснити покупку рік назад, хтось пів року, але не зробив це, а хтось тільки зараз розуміє, що час кудись вкладати зароблене.

На купівлю наштовхують і їхні друзі, які уже мають квартири в новобудовах. Плюс у нас доступне розтермінування. Тобто та людина, яка виїхала за кордон, за певний час акумулювала зароблені кошти, до прикладу 30 тис. євро і може 15-20 тис. вкласти в перший платіж, а решту розділити на щомісячні платежі, при цьому продовжувати заробляти, витрачати гроші на прожиття.

Хто ще купуватиме квартири цієї осені?

З мого досвіду, восени остаточно приймають рішення про купівлю нерухомості ті, хто влітку розглядав різні варіанти та прицінювався. Адже у період відпусток працює відкладений попит.

Осінню такі клієнти часто повертаються з готовим рішенням щодо конкретної квартири та способу оплати. Тобто вони знають, що саме хочуть придбати і як — оплатити всю суму або взяти розтермінування платежів, до прикладу, на три місяці.

Проте я раджу не зволікати з рішенням, адже буває, що квартира, яка вам сподобалася на оглядинах і не була заброньована — продається і ви втрачаєте житло мрії.

Також однозначно стане більше клієнтів із західних регіонів. Минулого року було багато покупців зі східної частини країни. Зараз кількість вирівнюється, більшає покупців з Тернопільської, Чернівецької та Львівської областей.

Чи купують у нас нерухомість іноземці?

Звісно, купують. З покращенням ситуації на фронті й у державі загалом все більше людей із-за кордону цікавляться інвестицією в нашу нерухомість. Переважно це іноземці, які є вихідцями з України, чоловік або жінка, які вже багато років проживають за кордоном.

У нас був випадок, коли українка родом з Волині зі своїм чоловіком іноземцем, у якого декілька квартир в Об'єднаних Арабських Еміратах, Німеччині та Австрії, інвестували в нерухомість від blago.

Гадаю, що як тільки війна закінчиться, іноземні інвестори направлятимуть ще більше коштів в українську нерухомість.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта


Також один із мінусів старих будинків — це темні, недоглянуті під'їзди замість дизайнерських, просторих холів. Зараз клієнти прагнуть обирати будинок, у якому вхідна зона продумана до деталей, є диванчики для очікування, два ліфти, вхід врівень із землею, незадимлена сходова, приміщення для зберігання велосипедів, дитячих візочків. Усе це ми реалізовуємо у наших комплексах і намагаємося стежити за трендами, щоб покращувати кожен аспект у нашому будівництві.

Як можуть змінитися ціни на житло в обласних центрах, зокрема в Івано-Франківську?

У Івано-Франківську ціна зростає кожного місяця, як і в інших прогресивних містах. Як правило, у гривні — це близько 500 грн, у доларах — 15. Тобто на 2% зростає вартість квадратного метра щомісячно, це 24% за рік. Оскільки відбувається коливання долара до гривні, то за рік вартість житла у новобудові збільшується на 17-18%. Така тенденція, цілком ймовірно, буде збережена цієї осені.

Що впливає на збільшення ціни?

Безумовно, на це впливають інфляція та попит, останнє значною мірою формує ринок нерухомості у нашому місті. Також впливає й економічна ситуація у державі.

Як на мене, вона покращилася, тому що у країну починає заходити більше грошей, зокрема в західний регіон. Багато бізнесу релокувалося сюди, молоді та прогресивні спеціалісти, до прикладу, айтівці з Харкова та інших великих міст, обирають саме Івано-Франківськ для життя та роботи. Це стимулює попит і відповідно ціни на новобудови ростуть.

Чи спостерігається збільшення зацікавленості до інвестицій у нерухомість в Івано-Франківську?

Так, наше місто цікаве з погляду інвестицій, зокрема у нерухомість. Воно знаходиться неподалік Карпат, які є туристичним центром регіону. Життя тут відносно недороге та дуже комфортне, адже живучи у центральній частині, можна пересуватися без авто чи громадського транспорту, усе в пішій доступності. Так само у комплексах на околицях міста створюється уся необхідна інфраструктура для життя.

Івано-Франківськ постійного розвивається, з'являються нові проєкти й цікаві рішення. Тож цієї осені тенденція триматиме курс на збільшення інвестицій. Адже для інвестора потрібно чітко розуміти, хто його кінцевий покупець. Тобто якщо я інвестуватиму в нерухомість у Франківську, то хто купить у мене цю квартиру, чи кому я зможу її здавати в оренду.

Відповідь на не питання просте — тим, хто обирає Івано-Франківськ для життя та розвитку. Як я вже згадував, сюди переїжджає бізнес, щоб розвивати свою справу, успішні фахівці, які хочуть будувати кар'єру, молоді сім'ї, які шукають спокійного та комфортного простору. Й наше місто з легкістю може стати для них таким.

Чи змінюються уподобання покупців у виборі квартир в Івано-Франківську? Переважно обирають квартири невеликих площ, тобто однокімнатні. Проте є звернення й від тих, хто шукаєш три- та чотирикімнатні квартири з кухнею-студією. Зазвичай це великі сім'ї, або люди у яких є капітал понад 80 тис. доларів. Якщо обирають житло для себе, то більше до вподоби видові квартири, планування з балконом, на середніх поверхах. Важливою при виборі квартири є й енергоефективність будинків. Гадаю, що ця тенденція збережеться цієї осені. Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

Які ще тенденції варто очікувати на ринку нерухомості цієї осені?

Перше — це цікаві рішення на території комплексів, як от басейн на даху та зона барбекю спільного користування. Наша компанія реалізовує це у житловому районі Manhattan UP.

Друге — закриті двори та підземний паркінг, які теж є у наших комплексах.

Третє — дизайнерські холи та комфортні зони очікування. Це тенденція, яку ми переймаємо з Києва та закордонних великих міст.

Після літнього спаду восени активізується оренда житла, особливо у великих містах, де почнеться новий навчальний рік і студенти повернуться до університетів. Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

Цифровізація — теж один із трендів, який восени не втратить свою силу. Ринок нерухомості продовжуватиме адаптовуватися до цифрових інструментів: 3D-турів, відеоконсультацій, віртуальних платформ для проведення угод та купівлі нерухомості віддалено.

Які поради ви можете дати потенційним покупцям або інвесторам на осінь? Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

З мого шестирічного досвіду той, хто швидко приймає рішення — завжди в плюсі. Не треба відклади купівлю у довгий ящик, думати, що ринок нерухомості просяде і так далі. Так думають песимісти.

Люди, які прагнуть кудись вкласти кошти, або мріють про власне житло і не вагаючись купують квартиру — це оптимісти й вони завжди виграють.

Тож моя порада — бути оптимістами та вкладати кошти або в інвестицію, яка примножиться з часом, або у мрію, яка дозволить вам жити у власній квартирі. І якщо ви не зробили це влітку — осінь найкращий час.

Що буде з ринком нерухомості восени: прогноз експерта

Джерело: firtka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua