Прикарпатський піротехнік Володимир Сірко повернувся на службу після важкого поранення

14 вересня 2024 р. 15:57

14 вересня 2024 р. 15:57


Свій професійний шлях, Володимир розпочав у 2006 році коли лише формувалася піротехнічна група, а перший досвід здобув під час розмінування складів у Новобогданівці. Володимир зізнається, що тоді ще не до кінця розумів, що таке справжня робота сапера. Це не те що показують у фільмах: тут усе набагато складніше й відповідальніше, інформують "Вікна" з посиланням на Головне управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

У 2015 році Володимир вперше потрапив до зони бойових дій у Костянтинівці, а пізніше працював з підрозділом у найгарячіших точках, таких як Станиця Луганська, Донецьк, Авдіївка, Маріїнка. Проте найбільше викликів чекало на піротехніків після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році.

"Сапер постійно вчиться", — підкреслює він. Ці слова особливо актуальні з початком повномасштабної війни, коли зустрічалися заборонені вибухонебезпечні предмети,

Перша ротація піротехнічної групи у Бородянку після деокупації в квітні 2022 запам’яталася найбільше. Володимир згадує, що найбільшу загрозу для цивільного населення становили касетні елементи, розкидані по всьому місту. Робота його команди полягала в тому, щоб очистити територію, щоб люди могли повернутися до своїх домівок.

Пізніше були ротації на Харківщину, Донеччину та інші деокуповані території, які він з підрозділом очищав від смертоносних предметів. Володимир не раз стикався з тим, як люди легковажать ризиками, попри всі попередження.

"Наша робота — попереджати людей про небезпеку, але не всі прислухаються" , — говорить Володимир.

Проте є й позитивні моменти. Він згадує випадки коли місцеві мешканці приходили і дякували за їхню роботу. "Це відчуття — безцінне", — зізнається Володимир.

У грудні 2023 року Володимир отримав поранення під час виконання службових обов’язків у одному з населених пунктів Херсонщини. Його врятувала броня та захисні окуляри,а також медичний розрахунок, який працював разом з піротехніками. Тоді весь населений пункт був буквально всіяний касетними бойовими елементами.

Попри поранення, Володимир повернувся до роботи завдяки підтримці колег і керівництва. "Колектив лікує", — каже він, підкреслюючи важливість та цінність команди, з якою працює.

Сьогодні Володимир займається ще одним важливим напрямком — навчанням ризикам мінної безпеки. Він проводить уроки для всіх категорій населення, допомагаючи людям зрозуміти, яку небезпеку несуть вибухонебезпечні предмети та як правильно діяти у разі їх виявлення.

Попри всі труднощі, завдяки новітнім технологіям, зокрема механізованим машинам для розмінування, робота піротехніків стає безпечнішою. Це дозволяє зменшити ризики для особового складу.

Прикарпатський піротехнік Володимир Сірко повернувся на службу після важкого поранення

Прикарпатський піротехнік Володимир Сірко повернувся на службу після важкого поранення

Джерело: vikna.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua