У Франківській ЦМКЛ успішно пересадили нирку від посмертного донора: черговий крок до порятунку життя

16 вересня 2024 р. 18:00

16 вересня 2024 р. 18:00


У Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська провели чергову трансплантацію нирки від посмертного донора.

Пише WestNews з посиланням на Центральну міську клінічну лікарню Івано-Франківської міської ради.

Після згоди родичів померлого пацієнта на донорство, лікарі ЦМКЛ здійснили забір двох нирок. Одну з них пересадили пацієнту з хронічною нирковою недостатністю, який три роки чекав на трансплантацію та перебував на діалізі.

"Пацієнт був обраний через імунологічну та групову сумісність крові з посмертним донором, після реєстрації в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації" , — розповів завідувач Міського центру нефрології, діалізу та трансплантації Богдан Вівчаренко. Другу нирку відправили до Львова для пересадки іншому пацієнту, що потребував термінової допомоги.

Як зазначають лікарі, свідомість суспільства щодо донорства зростає. "За останній тиждень сім осіб підписали згоду на посмертне донорство" , — повідомила трансплант-координатор Христина Лесюк-Стефінко.

Це вже п'ята успішна трансплантація від посмертного донора в ЦМКЛ. Перша відбулася в травні 2023 року, а за останні півроку ще три пересадки було проведено навесні та влітку.

Директор ЦМКЛ Тарас Масляк підкреслив важливість трансплантацій від посмертних донорів: "Наші пацієнти можуть отримати необхідну медичну допомогу на місці, без потреби виїжджати до інших міст чи за кордон. Це показує високий рівень нашої лікарні."

Крім того, у ЦМКЛ також успішно проводять трансплантації від родинних донорів.

Контакти трансплант-координаторів ЦМКЛ:

  • Христина Лесюк-Стефінко: 066 453 6527
  • Богдан Вівчаренко: 066 645 5988

У Франківській ЦМКЛ успішно пересадили нирку від посмертного донора: черговий крок до порятунку життя

Джерело: westnews.info (Івано-Франківськ)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua