Нам своє робить, парку бути, — захисники зеленої зони франківського озера про відповідь влади на петицію

16 вересня 2024 р. 20:16

16 вересня 2024 р. 20:16


Ветеран й активіст Сергій Янчук відповів на реакцію франківської влади на петицію про створення парку “Ветеранів України” на приозерній зоні — на місці, де мають намір побудувати реабілітаційний центр.

Як писала “Галка”, місто не коментує створення парку, натомість можливо розгляне це питання у рамках інвестиційного конкурсу .

“Якщо абстрагуватися від припущень, а сприймати все об’єктивно: коли кажуть – “хочемо зробити”, то позитивна відповідь тільки – “добре, робимо!”. Все інше, це про брехню! Це прямо або в завуальований спосіб, шляхом маніпуляцій, відмова громаді у вшануванні Захисників та Захисниць України. Адже, окрім намагання зберегти природу, ініціатива була спрямована саме на увіковічення звитяги наших оборонців на багато поколінь вперед. Пам’ять, це ж так важливо! Особливо в нашому патріотичному місті”, – каже Янчук.

За його словами, не тільки цивільні, а й військові, хто з фронту, після повернення додому не хочуть на тій ділянці бетону, а хочуть зелену зону – створення сучасного та комфортного парку для всіх. Вони сприймають таку відповідь влади, як відмову.

“Увесь час ініціаторів збереження природи умисно протиставляли тим, хто вигадав собі збудувати приватний комерційний розважально-відпочинковий-оздоровчий комплекс. Насправді як вже всім стало зрозуміло, що реабілітація поранених в цій історії — не на першому плані. Будь-які інші пропозиції будівництва ребцентрів не бралися до уваги. А варіантів чимало, навіть, в самому Івано-Франківську.

Ініціаторам створення парку, пропонують офіційно “в установленому порядку” долучитися до комерційної забудови місця, де люди, навпаки, прагнуть зберегти природу. Деякі “відповідальні” очільники публічно кажуть: “ домовтеся між собою “, – додає Янчук.

Також активіст вважає, що свою позицію щодо парку на цій території може висловити орендар ділянки, яка межує з комунальною.

“Безапеляційно поважаю приватну власність, приватні економічні здобутки тощо. Однак, десь має бути й місце загальносуспільному, для всіх. Щось про безцінніше, аніж проста вигода. Хай, це буде моє особисте до Вас прохання: будь ласка, зробімо на всій тій зеленій території сучасний та комфортний парк “Ветеранів України”. Підтримайте людей. Адже, таке благородство, таку благочинність – люди точно оцінять та запам’ятають!”, – пише Янчук.

Він додав, впевнений, що ще одному парку в Івано-Франківську – бути.

“Чи станеться це за нинішньої влади, чи вже після нашої перемоги, за тих, хто по-справжньому знає, що таке ризикувати життям та здоров’ям заради своєї Батьківщини. А нам, поки що, своє робить!”, – підсумував Янчук.

Як писала “Галка” , другого серпня депутати Івано-Франківської міської ради проголосували за оголошення інвестиційного конкурсу на будівництво реабілітаційного центру в межах вул. Гурика та центрального міського озера.

Урбаністка Катерина Лозовенко пояснила, що з ідеєю забудувати зелену зону біля озера в Івано-Франківську є, як мінімум, три проблеми.

П’ятого серпня франківці створили електронну петицію до влади міста за збереження зеленої зони біля озера: просять накладання мораторію на будівництво. Необхідні для розгляду голоси зібрали за добу.

11 серпня в Івано-Франківську містяни зустрілися біля міського озера щодо забудови у зеленій зоні . Основна вимога: залишити ділянку недоторканною і надалі облаштувати тут парк. Тоді почали збирати підписи за створення парку.

Прихильники забудови зеленої зони провели зустріч й самі.

Першого вересня петиція до мерії про створення парку “Ветеранів України” на зеленій зоні біля озера набрала потрібну кількість голосів.

Ініціатори центру біля озера пояснили свій проєкт, де 20-25% нерухомості під реабілітацію, решта під комерцію .

Водночас Руслан Марцінків, сказав, що підтримує і реабілітаційний, і парк. Про якісь конкретні дії щодо підтримки якоїсь зі сторін міський голова не уточнював. Сказав, що ініціатори обох проєктів мають домовитися між собою .

Нам своє робить, парку бути, — захисники зеленої зони франківського озера про відповідь влади на петицію

Джерело: galka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua