В селі Ценява Коломийського району провели лтературний вечір для військових

18 вересня 2024 р. 22:50

18 вересня 2024 р. 22:50


17 вересня у селі Ценява в реабілітаційному центрі імені Степана Тарабалки провели літературний вечір для військовослужбовців.

Про це пише “Галка” із події.

Під час заходу обговорювалися питання важливості української літератури та історії. Комунікаційниця громадської організації “Тепле місто” детальніше розповіла про ініціативу психологічної реабілітації серед книжок.

“Ми допомагали укомплектовувати бібліотеку спільно з моїм колегою Вадимом Дідиком. Наша команда допомагала вибирати книжки. Серед них — художня класична література й переважно українські 20-ті. Зокрема, “Місто” Валер’яна Підмогильного, антологія української поезії від Тичини до Жадана, художня репортажистика”, — каже комунікаційниця “Теплого міста” Ярина Цимбал.

Літературні вечори спрямовані на реабілітацію через слово, — кажуть представники організації.

“Ми віримо: спільне читання разом — це не лише терапія, але й можливість знайти своє коло однодумців. Тож серед літератури реабілітаційного центру є “Шерлок Холмс”, книжки авторства Сергія Осоки та книжка “Лексикон націоналіста”.

Про терапевтичну роль книжок розповіла психологиня реаблітаційного центру “Тепло крилатої душі” Анджеліка Варошивець.

“У полоні в хлопців було небагато книг. Дехто з них розповідає, що в російському полоні була Біблія чи Коран. Релігійна література є дуже багатою та відкривається щодня по-різному. Під час читання ми врівноважуємо своє дихання й, відповідно, серцебиття”, – каже психологиня реабілітаційного центру.

За словами Анджеліки Ворошивець, книжка тренує когніції та пам’ять й це є відображенням нашого “Я” .

Військовий, який лікується в реабілтаційному центрі поділився думками щодо інціативи з книжками.

” Я ще приїхав тільки й наразі не обрав жодної книжки. В майбутньому під час перебування в центрі  я задумаюся над книжкою, яка може назватися моєю”, – каже захисник.

В селі Ценява Коломийського району провели лтературний вечір для військових

Джерело: galka.if.ua