"Немає гормональних збоїв": прикарпатцям пояснили, чому важливо стерилізувати тварин

19 вересня 2024 р. 19:21

19 вересня 2024 р. 19:21


Чимало людей вважають, що тварина почне хворіти після стерилізації.

Чому це міф, журналістці Фіртки пояснила волонтерка, працівниця прихистку "Рудий пес" Любов Філь .

"По-перше, стерилізують тварину до першої тічки. Деякі ветеринари рекомендують це зробити після першої — але тоді у тварини вже стається гормональний збій. Тому робити варто все ж до, у віці п’яти-шести місяців.

Якщо ж пішла перша тічка, то це теж не критично і варто зробити стерилізацію, коли вона закінчиться.

По-друге, в Європі, до прикладу, стерилізують вже навіть з трьох-чотирьох місяців. Але, мені здається, це навіть трішки зарано.

Що робить насправді стерилізація? У тварини тоді немає ніяких гормональних збоїв, тобто ми маємо абсолютно нормальну собаку чи кішку.

Адже коли гормональний збій, у них навіть бувають зміни в поведінці. Можлива агресія, спроби втечі, тварини перегризають паркан та втікають", — каже Любов Філь.

Волонтерка продовжує, часто на старості нестерилізовані тварини мають проблеми з раком молочних залоз.

"Коли тварині понад дев'ять років, можна часто спостерігати у неї піометру — гнійне запалення матки.

Якщо тварина не отримає ветеринарну допомогу, то помирає. А допомога в такому випадку полягає в стерилізації та прийманні антибіотиків. То в чому полягає різниця видаляти примусово все на старості? У той час це вже ризик для тварини.

Бувають такі собаки, які можуть мати слабкий імунітет чи серцеву недостатність, усе вже не в тому стані, як у віці двох-трьох років.

Багато хто також не стерилізує, а дає таблетки під час гормональних сезонів, бо думає, що це кращий варіант. Але насправді — гірший.

Від таблеток стається гормональний збій. Якщо людина може піти до гінеколога і підібрати собі ліки по своєму гормональному фону, то у тварин такого вибору немає.

Зараз дуже поширена онкологія у тварин. І не тільки через гормональні таблетки. Мені здається, що це цілий комплекс причин: середовище, гормони, можливо й війна, тому що котики, що приїхали до нас із зони бойових дій — усі з імунодефіцитом.

Раніше ми не стикалися з таким явищем і навіть не знали, що імунодефіцит, вірусна лейкемія може бути у тварин. Могли бути поодинокі випадки таких захворювань. Герпесвірус та каліцивірус завжди були присутні, але не ці хвороби".

Більше читайте у матеріалі: "Щастя не має породи": як на Івано-Франківщині функціонує притулок для тварин "Рудий пес"?

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook , дивіться на YouTubе . Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

"У кожної — свій характер": на що варто звернути увагу, беручи тварину з притулку

"Головне — не бути байдужим": як на Прикарпатті волонтери притулку "Рудий пес" допомагають тваринам

Наразі перебувають 89 чотирилапих: як на Прикарпатті притулок "Рудий пес" допомагає тваринам знайти дім

"Немає гормональних збоїв": прикарпатцям пояснили, чому важливо стерилізувати тварин

Джерело: firtka.if.ua