У Сербії показали фільм про "страждання" УПЦ МП зі священником з Прикарпаття

20 вересня 2024 р. 10:54

20 вересня 2024 р. 10:54


У Сербії презентували фільм «Люди Христові — наш час», у якому, зокрема, розповідається про нібито гоніння на УПЦ МП. У створенні фільму брав участь прихильний до росії сербський режисер Емір Кустуріца. На прем’єру прийшов патріарх Сербський Порфирій.

Про це інформує “Галка” з посиланням на “Громадське” .

Про показ фільму написали проросійський пропагандистський ресурс «Sputnik Србија» та сербська газета «Политика» . Його зняли, щоби свідчити про «Голгофу Православ’я в сучасному світі, а особливо в Україні, де є не тільки безбожжя та нелюдяність, а й ракетні удари», зазначили проросійські пропагандисти.

Режисер і сценарист фільму Йован Маркович стверджує, що кілька разів був у Києві, й одного разу його нібито затримали.

Водночас продюсер фільму Мірко Раденович заявив, що серби «найкраще розуміють усе, що сталося з Україною». І додав, що хоче, аби стрічку подивилось якомога більше людей, щоб вони зрозуміли, що «насправді відбувається із Православною Церквою в Києві та по всій Україні й через які тортури проходить її духовенство». Каже, що ідея стрічки народилася, коли він спілкувався з «друзями» із Києва, які перебували у Белграді.

Про «гоніння» православних в Україні розповіли священники Руслан Калинчук з Івано-Франківщини та Микола Могильний із Києва.

Калинчук стверджував, що «київський режим під впливом Заходу конфісковує храми та ув’язнює священників». За його словами, показане на екрані «є лише частиною терору» проти «віруючого народу України».

Також у створенні фільму брав участь сербський режисер Емір Кустуріца. Він заявив, що війну українцям «продав Захід», і поставив глядачам запитання: «Хто візьме відсотки за ті величезні гроші, які влилися?».

Також у фільмі можна було почути думку колишнього українського продюсера Юрія Бардаша, який працював із гуртами Quest Pistols та «Гриби», але виїхав з України до росії, де отримав її паспорт.

На прем’єру фільму запросили патріарха Сербського Порфирія, який благословив глядачів перед переглядом.

А втім, знайти трейлер фільму на YouTube чи Facebook hromadske не вдалося. Також невідомо, чи збираються його показувати в кінотеатрах Сербії.

Довідково: Священник УПЦ МП Руслан Калинчук родом з Надвірнянського району Івано-Франківщини. Калинчук тривалий час служив у храмі Луки Кримського у Києві, а у 2023 році втік з України до РФ. Впродовж останніх місяців став регулярно з’являтися в ефірах російських пропагандистських ЗМІ. Є ведучим московської православної радіостанції “Радонеж”, де виступає в ролі “політексперта” і “православного місіонера”, сіючи прокремлівські наративи.

У Сербії показали фільм про "страждання" УПЦ МП зі священником з Прикарпаття

Джерело: galka.if.ua