Понад 80% мешканців західних областей не хочуть переїжджати за кордон — опитування

20 вересня 2024 р. 12:27

20 вересня 2024 р. 12:27


Респондентам ставили запитання: «А якби Вам зараз без умов надали громадянство США або ЄС, Ви б поїхали для постійного проживання в ці країни?».

Так, у всіх регіонах України є тренд до зростання частки тих, хто готовий переїхати за кордон.

Про це свідчать дані опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), пише Фіртка .

Втім, додають дослідники, всюди (крім сходу) поточний показник нижче, ніж у 2020 році. Водночас, у всіх регіонах абсолютна більшість (від 75-81%) не хотіли б переїжджати за кордон, а хочуть залишитися в Україні.

На заході абсолютна більшість опитаних — 81% — продовжують стверджувати, що навіть у разі отримання громадянства США чи країни ЄС вони б все одно залишилися в Україні.

Натомість 18% опитаних мешканців західних областей готові переїхати за кордон.

Серед усіх вікових категорій також є зростання частки тих, хто хотів би переїхати за кордон, проте серед усіх вікових категорій 74-86% хочуть жити в Україні.

"Важливо звернути увагу на настрої серед молоді України. Так, серед 18-29 річних українців у 2020 році майже половина (46%) хотіли б переїхати за кордон.

До вересня 2022 року показник знизився до 13%, далі у вересні 2024 року він зріс до 26%.

Хоча зростання відчутне, але все одно 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні.

Подібний тренд характерний і для 30-44 річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України)", — зазначили дослідники.

Довідково: опитування провели упродовж 1-6 вересня 2024 року.

Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України опитали 1 022 респондентів.

Опитування проводили з повнолітніми громадянами, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України.

До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас частина респондентів — це ВПО, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводили з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для показників, близьких до 50%, 3,5% для показників, близьких до 25%, 2,5% — для показників, близьких до 10%, 1,8% — для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

Мешканці заходу відповіли, кому з постраждалих від російської агресії першочергово мають спрямувати компенсацію

Більшість мешканців західних регіонів оптимістично бачать майбутнє України — опитування

Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну

Понад 80% мешканців західних областей не хочуть переїжджати за кордон — опитування

Джерело: firtka.if.ua