"Успіх — в унікальності": як під час війни працює підприємство з виробу дитячих іграшок "Данея" (ФОТО)

20 вересня 2024 р. 14:17

20 вересня 2024 р. 14:17


На Івано-Франківщині провели навчальний тур для підприємств-експортерів західних регіонів України.

Про те, як підприємство з виробу дитячих пластмасових іграшок "Данея", яке входить в групу компаній "Інтелком", розвиває свій бізнес в умовах повномасштабної війни, розповідає журналістка Фіртки , яка відвідала тур.

"Наша компанія існує з 1995 року, але у 2021 році ми запустили це виробництво пластмасової іграшки — буквально встигли перед повномасштабною війною. Крім цього, у нас є ще виробничий комплекс.

На цьому ж  заводі в Івано-Франківську здійснюють переробку пластику, виготовлення металевого конструктора та роблять всі процеси, що з цим пов'язані.

Виробництво починалося з дитячих кубиків. У ті буремні дев'яності ринок був пустий, відповідно почали виготовляти пластикові кубики з наклейками абетки. Тоді, по-перше, навіть українська мова не була поширена на ринку.

А, по-друге, все, що не робив, то "вистрілювало" в бізнесі. Тому з цього й почали", — каже директор компанії Святослав Окрепкий .

Як розповідає підприємець, в Україні, у порівнянні навіть з європейськими країнами, є досить багато виробників дитячої іграшки:

"На диво, ми напевно в цьому аспекті близькі до Польщі. В Україні є чотири потужні виробники іграшок, які експортують багато своїх товарів.

Навіть в росії так склалось, що в них ще здавна не було виробника дитячої іграшки — вони вже тоді були "зациклені" на військовій промисловості."

Певний відсоток виробництва присвячений ексклюзивним іграшкам.

"Намагаємось тепер всі нові вироби, які ми виготовляємо, ділити на три категорії. Є вироби, в яких ми впевнені і можемо спрогнозувати їхні продажі — вони займають близько 50-70 відсотків.

Ще 20-30 відсотків — це ризиковані товари, але ті, які все ж будуть продаватися, тобто якісь нові машинки або подібне. Останні десять відсотків — це те, де ми намагаємось шукати новий виріб з унікальним дизайном.

Тепер ми стикнулися з тим, що в Україні втрачена така професія, як продуктовий дизайнер. Такого не вчать — дизайну саме продуктів.

Тому намагаємось шукати ідею унікальних виробів. Час від часу вони в нас виходять. Є невдалі, в яких ми вкладаємо багато коштів, але в продажах вони не виправдовують наших очікувань.

З іншого боку — це також наша візитна картка, мовби "от ми зробили такої складності крутий виріб". Так, він не продається добре. Але ті клієнти, які купляють нашу продукцію, бачать, що річ якісна і це показник.

Є клієнти, які в цілому ставлять на свої полиці тільки якісний дорогий товар, бо вони хочуть саме такий виріб.

У нас, до прикладу, хороші зв'язки з голландцями — останні три роки вони замовляли по 500 тисяч дитячих лопаток. І ми їм чотири місяці робили лопатки", — розповідає Святослав Окрепкий.

У компанії є певний алгоритм вироблення нових пластикових іграшок.

"Відділ маркетингу подає ідею, створює технічне завдання, а від технічного завдання дизайнер робить перші нариси та 3D-модель.

Потім здійснюємо технічний аналіз, збираємо технічну раду, паспорт виробу, робимо проєктування оснастки — там уже свої процеси.

У нас запуск нового виробу в нормі може зайняти один рік. Це все здійснюється в постійному процесі. Рік тому розглядали іграшку по дизайну, а вже після — робимо оснастку.

У нас не є той товар, який, до прикладу, дитина побачила в рекламі по телевізору й уже мріє про ту ляльку чи щось подібне. Наші вироби ви берете на полиці магазину, коли вам потрібно піти з дитиною на прогулянку, погратися з нею в пісочниці.

Наш — не є брендовим виробом, а прохідним. Іграшка зібралась та запакувалась", — каже підприємець.

За словами директора компанії, головний успіх — в унікальності.

"Унікальні ми тим, що напевно єдині в Україні, (а може й в Європі тяжко знайти подібні), які є компанією повністю закритого циклу, тобто від ідеї до втілення в життя, виготовлення оснастки, маркетингових досліджень — ми все робимо самі.

Тому це наша унікальність, яка дозволяє нам тепер продавати не тільки в Україні, а й, скажімо, на американський континент, в Європі та в країнах пострадянського простору.

Нас завжди запитують як ми конкуруємо з Китаєм. Але в цьому й полягає наша різниця: унікальні дизайни, підхід, європейське відчуття якості. Це все дозволяє нам створювати конкуренцію китайському продукту, попри те, що інколи наш товар буває дорожчий в ціні", — вказує Святослав Окрепкий.

Серед викликів експорту директор "Данеї" виділяє логістику та кадрове питання — найбільший попит на інженерні професії, на технологів. Попри це, експортує підприємство іграшки в близько 30 країн світу.

Більше читайте у матеріалі: Навчальний тур від Івано-Франківської ТПП: як на Прикарпатті розвивають підприємства в умовах війни

"Наш пріоритет — економічна та інвестиційна привабливість Прикарпаття", — Світлана Онищук

Івано-Франківська ТПП провела перший круглий стіл для експортерів в межах проєкту підтримки українських експортерів (ФОТО)

Промислова палата Івано-Франківська завершила програму вебінарів для менеджерів з експорту

"Успіх — в унікальності": як під час війни працює підприємство з виробу дитячих іграшок "Данея" (ФОТО)

Джерело: firtka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua