Піп із Прикарпаття знявся у фільмі про "страждання" УПЦ МП

20 вересня 2024 р. 18:20

20 вересня 2024 р. 18:20


Про "гоніння" православних в Україні розповіли священники Руслан Калинчук з Івано-Франківщини та Микола Могильний із Києва, пише "Громадське".

Фільм зняли, щоби свідчити про "Голгофу Православ’я в сучасному світі, а особливо в Україні, де є не тільки безбожжя та нелюдяність, а й ракетні удари", зазначили проросійські пропагандисти.

Режисер і сценарист фільму Йован Маркович стверджує, що кілька разів був у Києві й одного разу його нібито затримали.

Водночас продюсер фільму Мірко Раденович заявив, що серби "найкраще розуміють усе, що сталося з Україною". І додав, що хоче, аби стрічку подивилось якомога більше людей, щоб вони зрозуміли, що "насправді відбувається із Православною Церквою в Києві та по всій Україні й через які тортури проходить її духовенство". Каже, що ідея стрічки народилася, коли він спілкувався з "друзями" із Києва, які перебували у Белграді.

Піп Руслан Калинчук з Прикарпаття у фільмі стверджував, що "київський режим під впливом Заходу конфісковує храми та ув’язнює священників". За його словами, показане на екрані "є лише частиною терору" проти "віруючого народу України".

Також у створенні фільму брав участь сербський режисер Емір Кустуріца. Він заявив, що війну українцям "продав Захід", і поставив глядачам запитання: "Хто візьме відсотки за ті величезні гроші, які влилися?". Також у фільмі можна було почути думку колишнього українського продюсера Юрія Бардаша , який працював із гуртами Quest Pistols та "Гриби", але виїхав з України до росії, де отримав її паспорт. На прем’єру фільму запросили патріарха Сербського Порфирія, який благословив глядачів перед переглядом.

А втім, знайти трейлер фільму на YouTube чи Facebook hromadske не вдалося. Також невідомо, чи збираються його показувати в кінотеатрах Сербії.

Як з’ясував "Курс", Руслан Калинчук родом з села Лоєва Надвірнянського району. За даними правоохоронців, Калинчук належить до мережі фсб, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ рф, які одразу підхоплювали "потрібний" контент.

З березня 2024 року Руслан Калинчук перебуває у розшуку за скоєння злочинів:

  • ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації).

Піп із Прикарпаття знявся у фільмі про

Піп із Прикарпаття знявся у фільмі про "страждання" УПЦ МП

Джерело: vikna.if.ua