Відлов і відстріл: у Калуші визнали проблему безпритульних тварин та лисиць і назвали рішення

18 жовтня 2024 р. 09:30

18 жовтня 2024 р. 09:30


У Калуській громаді активізують відлов безпритульних собак та відстріл лисиць аби запобігти поширенню сказу, повідомив міський голова Калуша Андрій Найда.

Про це мер повідомив за підсумками засідання місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Калуської міської ради, пише Галка .

Як зазначив начальник Калуського міського відділу Калуського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Юрій Угера, із початку року до Івано-Франківської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби надійшло 19 проб біологічного матеріалу для проведення досліджень на сказ (12 лисиць, 2 коти, 5 собак).

Було виявлено один позитивний результат – сказу кота (на пилорамі на території колишнього льонозаводу біля села Боднарів). Обстеження домашніх тварин, які мешкають неподалік, виявило, що всі вони мали контакт із дикими тваринами, зокрема, лисицями.

У Івано-Франківській області аналіз чисельності лисиці червоної суттєво перевищує норму: 3,2 особини на 1000 га угідь (норма 0,5—1 особина на 1000 га угідь), йдеться у повідомленні.

“Тому у громаді вживатимуть заходів із регулювання популяції цих тварин. Користувачам мисливських угідь необхідно звернутися у відділ лісового і мисливського господарства в Івано-Франківській області міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства для отримання дозволу на відстріл вовків, лисиць, відлов бродячих собак, котів у межах мисливських угідь. Після отримання дозволу створять робочі групи із залученням мисливців і представників органів місцевого самоврядування” – розповів деталі Найда.

Протидіють поширенню сказу і через імунізацію.

До слова, від початку року у Калуській громаді зафіксували 95 укусів людей тваринами, 78 собаками (59 —у Калуші, з них 26 — безпритульними собаками). Сімнадцять осіб покусали коти. Провакциновано проти сказу 6360 тварин: 3629 собак і 2721 котів.

Відлов і відстріл: у Калуші визнали проблему безпритульних тварин та лисиць і назвали рішення

Джерело: galka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua