Кістку з ноги пересадили на руку: в ОКЛ оперував відомий латвійський хірург-травматолог

18 жовтня 2024 р. 11:52

18 жовтня 2024 р. 11:52


В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні разом з місцевими колегами оперував відомий хірург з Литви, голова Асоціації латвійських травматологів Мартінс Малзубріс , пише КУРС з посиланням на ОКЛ.

«Він робить унікальні операції, він реально «дикі» речі робить», – каже про латвійського лікаря Мартінса Малзубріса, що разом з українськими колегами впродовж п’яти днів оперував українських військових, завідувач опікового відділення обласної клінічної лікарні Костянтин Кіршак .

Наприклад, таку операцію як відновлення кістки на передпліччі досі в Україні робили тільки тричі: в Дніпрі, Львові і Києві. Четверту провели у Франківську.

«Взяли кістку з ноги на судинці і пересадили на руку, тобто руку зробили повністю функціональну, пацієнт може робити нею повноцінний ротаційний рух», – описує Кіршак.

Кістку з ноги пересадили на руку: в ОКЛ оперував відомий латвійський хірург-травматолог 1

Перший пацієнт був поранений рік тому. Травми – мінно-вибухові, пошкодження – значні, аж до 20 см, дефекти кісток та м’яких тканин. Крім передпліччя, лікарі відновлювали стегнову кістку, гомілку, стопу. Чотири операції за чотири дні.

Кожна операція тривала в середньому десять годин. До роботи в команді залучили пластичних, реконструктивних хірургів, травматологів.

«Він реально робить це все комплексно, – захоплюється латвійським колегою Кіршак. – Це не одна операція, це 4-5 операцій одномоментно, якщо порахувати, то це пластика нерва, одну кістку, другу кістку, забір – талмуд можна написати. Підхід в нього такий, що треба зробити все зразу, не розтягувати на купу разів».

Для українських лікарів, на думку Кіршака, цінною є сама суть комплексного підходу: «У професійному плані, я думаю, що ми виростемо однозначно».

Говорячи про латвійського колегу, Костянтин Кіршак підкреслює, що він є головою Асоціації латвійських травматологів і головуватиме на міжнародному конгресі з травматології, що розпочнеться 30 жовтня.

Кістку з ноги пересадили на руку: в ОКЛ оперував відомий латвійський хірург-травматолог 2

Нагадаємо, у Франківську хірурги зі США і Канади врятували бійця з важким пораненням обличчя .

Ctrl + Enter

Кістку з ноги пересадили на руку: в ОКЛ оперував відомий латвійський хірург-травматолог

Кістку з ноги пересадили на руку: в ОКЛ оперував відомий латвійський хірург-травматолог

Джерело: kurs.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua