Відчуваємо цілий спектр переживань: прикарпатцям дали поради, як впоратися з емоціями, коли рідні йдуть на війну

18 жовтня 2024 р. 15:46

18 жовтня 2024 р. 15:46


У червні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що наразі українська армія налічує приблизно 880 тисяч військовослужбовців.

Природно, що ми хвилюємось за близьких, які стали на захист країни. Нелегко й воїнам, які боронять Україну на фронті.

Як українським родинам впоратись з емоціями, коли рідні йдуть на війну, журналістка Фіртки поспілкувалась з психологинею Наталією Сігурйонссон .

Зі слів фахівчині, коли близької людини немає поруч, ми відчуваємо цілий спектр емоцій: від гордощів та любові до страху, злості, безсилля та вразливості.

"Відчувати це все — природно. Однак, важливо якомога обережніше для своєї психіки переживати ці емоції, щоб знайти стан психологічного балансу, психологічної стабільності й завдяки цьому підтримати себе та своїх рідних.

Наша внутрішня опора – це віра, надія, любов, здоров’я. Без внутрішньої опори майже неможливо отримати зовнішню опору.

Важливо кожному знайти в собі той стан внутрішнього балансу, з якого ми приймаємо оптимальні рішення, діємо чітко, виважено та мудро. Саме в такому стані з’являється інтуїція та ресурси.

Згадайте, коли в останній раз ви відчували цю внутрішню опору та стабільність, які емоції ви тоді переживали. Коли ви це згадаєте, запам’ятайте цей стан, зрозумійте, що в той момент відчувало ваше тіло.

За допомогою тренувань ви можете навчитися викликати цей стан в собі у будь-який момент", — каже фахівчиня.

Психологиня підкреслює, не треба тікати від емоцій та забороняти собі відчувати.

"Якщо ми забороняємо прояв негативних емоцій, вони накопичуються в тілі та можуть призвести до психосоматичних захворювань. Пам’ятайте, що ви – більше, ніж будь-яка емоція. Ви керуєте емоцією, а не вона — вами.

Так, на ваші плечі лягли додаткові турботи, тому слідкуйте за тим, який ресурс у вас є та як ви можете його поповнювати. Зокрема, розставте пріоритети на завдання та виконуйте їх, прислухаючись до себе.

Не робіть більше, ніж ви можете, не виснажуйте себе. Відкладіть те, що зараз можна відкласти.

Важливо турботливо та екологічно для себе та інших проживати емоції. Щоб легше впоратися з емоцією, потрібно визнати її, проговорити, що саме ви зараз відчуваєте, назвати цю емоцію та почати спостерігати за нею. Треба надати цій емоції місце.

Емоції проживаються тілом, тому є доречним зосередитися, де саме в тілі я відчуваю цю емоцію і назвати її. Наприклад, я відчуваю тривогу. Вона у горлі, ніби важкий клубок. Починайте спостереження за цим місцем.

Таким чином ви відокремите себе від емоції, і вона не накриє вас з головою. Стежте, що відбувається в тілі, як змінюється цей клубок у горлі. Через декілька хвилин ви відчуєте, що емоція вщухає та йде з тіла. Можна також вести щоденник емоцій".

Також, додає спеціалістка, впоратися з емоціями допомагають різноманітні тілесні практики, практики дихання, медитації.

"Швидко допоможуть прожити та відпустити негативні емоції активні рухи суглобами, практики спочатку напруження, а потім розслаблення всіх м’язів, масаж…

Посміхайтеся навіть тоді, коли немає настрою. Штучна посмішка діє на мозок таким же чином як і справжня. Через пару хвилин ви відчуєте, як ваш настрій поліпшується".

Більше читайте у матеріалі: Рідні на війні: як підтримати себе, дитину та тих, хто боронить Україну .

Мобілізація по-новому: прикарпатцям розповіли про головні зміни, які пропонує влада

Виїзд з України та новий закон про мобілізацію: хто може перетинати кордон та як чоловіки гинуть, тікаючи від призову

Відчуваємо цілий спектр переживань: прикарпатцям дали поради, як впоратися з емоціями, коли рідні йдуть на війну

Джерело: firtka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua