“Вершина богохульства”: Трампу забороняють використовувати пісню Hallelujah на мітингах без дозволу

19 жовтня 2024 р. 02:16

19 жовтня 2024 р. 02:16


Це вже не вперше Трампу забороняють виконувати чужі пісні.

Правовласники творів Леонарда Коена заявили, що Дональд Трамп без їхнього дозволу використав трек Hallelujah на мітингу. Вони вимагають від штабу кандидата у президенти США припинити використання пісні. Про це розповідає The Guardian, пише Суспільне Культура.

Hallelujah була однією з кількох пісень, які Трамп використав під час сесії запитань і відповідей в Оуксі, штат Пенсильванія.

Також звучала балада November Rain гурту Guns N’ Roses, It’s a Man’s, Man’s, Man’s World Джеймса Брауна, YMCA від The Village People і Nothing Compares 2 U Шинейд О’Коннор.

Hallelujah звучала у виконанні канадського співака і композитора Руфуса Вейнрайта.

Маєток звернувся до Sony Music Publishing з проханням надіслати до штабу Трампа заборону використовувати пісню.

Вейнрайт також засудив використання пісні Трампом. Він назвав Hallelujah “гімном, присвяченим миру, любові та прийняттю істини”.

“Протягом багатьох років для мене було великою честю бути пов’язаною з цією одою толерантності. Бути свідком того, як Трамп і його прихильники спілкувалися під цю музику минулої ночі, було вершиною богохульства”, — заявив артист.

Що відомо про пісню Hallelujah

Пісню Hallelujah канадський співак і поет Леонард Коен написав у 1984 році. Вона вийшла на його сьомому студійному альбомі Various Positions.

Перш ніж написати остаточний варіант пісні, Коен створив приблизно 80 варіантів тексту. Широкої популярності пісня набула після того, як прозвучала у мультфільмі “Шрек” 2001 року. Після цього інші музиканти записали понад 300 версій різних аранжувань.

На початку 2012 року в інтерв’ю Коен сказав, що він до цього часу не втомився від каверів на Hallelujah і дуже радий, що пісню співають.

Після смерті музиканта в листопаді 2016 року пісня знову викликала інтерес і з’явилася в міжнародних хіт-парадах синглів, зокрема вперше увійшла до американського Billboard Hot 100.

Трампу не вперше забороняють виконувати чужі пісні

Музикантів, які забороняють Трампу користуватися на політичних мітингах їхньою музикою, настільки багато, що для них створили окрему сторінку у вікіпедії.

Тільки у серпні у незаконному використанні музики Трампа звинуватили шведський гурт ABBA, співачка Бейонсе, а рок-гурт Foo Fighters повідомив, що пожертвує роялті від пісні My Hero на кампанію Камали Гарріс.

Крім того, на початку вересня суддя постановив, що кампанія Трампа повинна припинити використовувати пісню Айзека Гейза Hold On, I’m Coming на своїх заходах.

А також він програв суд через використання без дозволу пісні Едді Ґранта Electric Avenue 1983 року в рекламі 2020 року без дозволу — суд постановив, що Трамп порушив авторські права і зобов’язаний відшкодувати збитки та оплатити юридичні витрати Ґранта.

Зараз Трамп також судиться з гуртом The White Stripes — виконавці стверджують, що колишній президент незаконно використав пісню Seven Nation Army.

До теми: Politico: Орбан погрожує зірвати допомогу Україні, щоб допомогти Трампу

“Вершина богохульства”: Трампу забороняють використовувати пісню Hallelujah на мітингах без дозволу

Джерело: gk-press.if.ua