У Франківську провели чемпіонат України зі спортивної ходьби

19 жовтня 2024 р. 20:01

19 жовтня 2024 р. 20:01


Участь у турнірах взяли 105 атлетів із десяти областей.

В Івано-Франківську 19 жовтня провели чемпіонат України зі спортивної ходьби та XXVIII міжнародні змагання Кубок “Вечірній Івано-Франківськ”, інформує Суспільне.

В межах чемпіонату франківська легкоатлетка Ганна Шевчук встановила рекорд України зі спортивної ходьби серед жінок на дистанції 35 кілометрів. Вона пройшла її за 2 години 51 хвилину 25 секунд.

Раніше франківка брала участь в Олімпійських Іграх, там вона проходила дистанцію у 20 кілометрів.

“Перший раз я пройшла 35 кілометрів. Це — нова для мене дистанція. Все було достатньо круто, до кінця я трималася і не втомилася, як зазвичай буває. Моє завдання було пройти так, як тренер мені розписав. І я не дивилася ні на кого, тому що тут суперників не було таких сильних, щоб я могла з ними боротися. Для мене завдання було однозначним — виконати норматив на чемпіонат світу і побити рекорд України. І все склалося”, — розповідає Ганна Шевчук.

Зі слів організаційного делегата Федерації легкої атлетики України, директорка Департаменту молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міської ради Віталія Матешка, попередній рекорд на дистанції 35 км серед жінок встановила Надія Боровська у 2021 році. Цю дистанцію вона проходила на 34 секунди довше, ніж Ганна Шевчук.

В категорії U-18 змагається Вероніка Ткачук із Житомира.

“Займаюся спортивною ходьбою вже майже чотири роки. На цих змаганнях я вже третій раз. Сьогодні буду йти 5 км. Минулий раз йшла три, виграла змагання”, — каже учасниця.

Окрім чемпіонату України зі спортивної ходьби, у середмісті також відбувся XXVIII кубок “Вечірній Івано-Франківськ”. Віталій Матешко каже, що його проводять 28 років поспіль. Раніше обидва турніри були міжнародними, проте з 2022 року через повномасштабну війну у змаганнях не беруть участь атлети з інших країн.

“Зараз ці змагання є всеукраїнськими, але мають свої певні традиції, свою історію. Це — сертифікована траса Світовою легкою атлетикою, це — “поза стадіонний” вид легкої атлетики. Дуже багато скептиків кажуть, чому ці змагання не відбуваються в парку, на озері, на стадіоні? Тому що, згідно з правилами Світової легкої атлетики, саме на шосе, саме в центральних частинах міста на сертифікованих трасах такого роду змагання і відбуваються”, — каже Віталій Матешко.

За його словами, 17-18 жовтня в Івано-Франківську відбувся також навчальний семінар для суддів зі спортивної ходьби, де 25 фахівців з України отримали сертифікати першої категорії.

У Франківську провели чемпіонат України зі спортивної ходьби

Джерело: gk-press.if.ua