Озброєні шприцом і троакаром: як рятують пораненних у стабпункті "десятки"

19 жовтня 2024 р. 21:17

19 жовтня 2024 р. 21:17


Життя воїнів — пріоритет номер один. Стабілізаційний пункт 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» — це обладнання, досвід і щоденна самовіддана праця. Як працює стабпункт “десятки” показали на сторінці бригади, пише КУРС .

Завдяки професіоналізму медиків, поранені отримують необхідну допомогу та шанс на одужання. Їхня швидкість і точність рятують життя кожного дня.

Жовтень 2024. Сіверський напрямок. Стабпункт “десятки” та суміжних бригад – третій етап надання допомоги пораненим. Після надання допомоги на полі бою та стабілізації стану в пункті евакуації на передовій, поранених бійців привозять сюди.

Заносять пораненого. Інший заходить сам. “Найчастіше вони втомлені. Їм бракує тепла, фізичного і людського. Це видно. І максимально тепло, як до своїх рідних до них ставимося, і потім від них дуже велика вдячність”, – розповідає медик. Каже, воїнам відповідають своєю вдячністю: “За те, що я тут орудую узд-датчиком, шприцом, бинтом, троакаром і голкою з ниткою, а не автоматом”.

Ще двоє бійців – втратили свідомість на позиціях. Поступили з попереднім діагнозом отруєння газом, а це заборонено Женевською конвенцією.

Цей стабпункт – один із перших, де почали застосовувати переливання крові на догоспітальному етапі. За плечима медиків – тисячі врятованих життів. 99% поранених залишаються живими і повертаються в стрій.

Читайте : Гори показують, хто чого вартий: як “едельвейси” тренуються в Карпатах

Ctrl + Enter

Озброєні шприцом і троакаром: як рятують пораненних у стабпункті "десятки"

Озброєні шприцом і троакаром: як рятують пораненних у стабпункті "десятки"

Джерело: kurs.if.ua