США можуть запросити Україну до членства в НАТО, якщо Гарріс переможе на виборах — Le Monde

20 жовтня 2024 р. 22:46

20 жовтня 2024 р. 22:46


Але все одно, це рішення повинні погодити всі держави-члени блоку.

У разі перемоги на президентських виборах у США кандидатки від Демократичної партії Камали Гарріс, можна припустити, що Джо Байден розпочне роботу над запрошенням України в НАТО вже в перехідний період. Про це пише французька газета Le Monde, посилаючись на неназваного європейського дипломата та кілька власних джерел, передає Суспільне .

Зазначається, що чинний президент США Джо Байден у пʼятницю, 18 жовтня, в Берліні обговорив з лідерами Німеччини, Франції та Великої Британії Олафом Шольцом, Емманюелем Макроном і Кіром Стармером план перемоги, ініційований президентом України Володимиром Зеленським. І, за словами співрозмовників видання, США, які разом з Німеччиною блокували кроки з приєднання України до НАТО, тепер принципово не заперечують проти запрошення Києва до Альянсу.

Кілька джерел видання вважають, що така зміна позиції Вашингтону може змінити й думку Берліну, який виступає проти включення України до НАТО.

При цьому лідери США, Німеччини, Франції та Великої Британії не можуть вирішити питання щодо запрошення України до НАТО вчотирьох. Для цього потрібна ширша підтримка членів військово-політичного блоку. А Туреччина й Угорщина, найімовірніше, будуть проти швидкого зближення Києва з Альянсом.

Також газета вказує, Україна була “головною темою” на зустрічі чотирьох лідерів у Німеччині. Лідери держав прагнули скоординувати свої відповіді на план перемоги Зеленського.

“Це амбітний план, що порушує складні питання, з яких немає спонтанного збігу думок”, — сказав у коментарі один зі співрозмовників серед дипломатів.

Як пише газета, ще одне питання плану перемоги, яке обговорювали лідери в Берліні, — удари по території Росії далекобійною зброєю західного виробництва. США та Німеччина хочуть обмежити ризик ескалації. Тоді як Франція і Велика Британія налаштовані більш рішуче. Лідери погодилися, що далекобійних ударів може бути замало для кардинальної зміни ситуації на фронті. Однак до спільного рішення глави держав не дійшли. І його не встигнуть досягти до виборів у США.

Готовність Франції супроводжувати Україну

Очільник французького МЗС Жан-Ноель Барро, який 19 жовтня приїхав до Києва з візитом, в ефірі Першого прокоментував статтю Le Monde та заявив, що Франція, ФРН, США та Велика Британія “йдуть в правильному напрямку” щодо запрошення України в НАТО.

“Але мені здається, ці країни ще мають конкретно підтвердити свою позицію. І це ж стосується інших країн-партнерів, які мають конкретними діями довести, що готові надати Україні цю картку членства в НАТО. Тому що, йдеться про безпеку Європи, не тільки сьогодні, а й завтра”, — сказав Барро.

Він також підтвердив готовність Франції супроводжувати Україну на її шляху до НАТО.

До теми: Дискусія про запрошення України до НАТО триває, але консенсусу немає – Білий дім

США можуть запросити Україну до членства в НАТО, якщо Гарріс переможе на виборах — Le Monde

Джерело: gk-press.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua