"Потреба є, і зростатиме": як організований реабілітаційний процес в Івано-Франківській громаді

21 жовтня 2024 р. 13:42

21 жовтня 2024 р. 13:42


Зі слів посадовця, у 2024 році понад 1 800 військовослужбовців пролікувались та отримали медичну допомогу в закладах охорони здоров'я, у комунальних міських муніципальних закладах.

"Чимало потребуватимуть або вже потребують реабілітаційної допомоги. Водночас реабілітаційну допомогу потрібно надавати не лише військовослужбовцям або учасникам бойових дій, а й цивільним.

Наприклад, хтось може бути після інсульту, хтось може мати політравми внаслідок дорожньо-транспортної пригоди — усі ці люди потребують допомоги.

До цього часу ні держава, ні заклади на місцях не завжди мали можливість на належному рівні цю допомогу забезпечувати.

Зараз, за ініціативою міського голови та за підтримки наших фінансистів, коштом місцевого бюджету допомагаємо розвивати цю функцію", — каже Олександр Левицький.

Левицький наголошує, реабілітація не може тривати 21 або 24 дні й на цьому завершуватись.

"Амбулаторна допомога — це один з видів допомоги, який потрібен і надається у Центрі первинної медичної та консультативно-діагностичної допомоги з використанням басейну.

Усе це за індивідуальними потребами пацієнтів та лікарськими рекомендаціями, настановами. Вони мають обладнання, інвентар, виконують цю роботу.

Міська клінічна лікарня №1, що на вулиці Матейки, також отримала майже 2,5 мільйона гривень, щоб зробити відповідним до вимог приміщення, відремонтувати та облаштувати їх.

На Матейки, безперечно, є відповідні медичні фахівці. Тому що тривалий час, ще до російської повномасштабної агресії, чимало людей потребували реабілітації й там цю допомогу їм надавали.

Зараз залучаємо ерготерапевтів, реабілітологів, фахівців, кінезіотерапевтів, щоб цю роботу виконували", — зазначає Левицький.

Посадовець додає, у Центральній міській клінічній лікарні, що на Мазепи, функціонує великий підрозділ, там є велике реабілітаційне відділення.

"Зі зрозумілих причин, ми не повною мірою задоволені розташуванням та кількістю тих приміщень, які надані. З етичних міркувань, не можемо це розголошувати. Проте, частина приміщень лікарня зараз не повною мірою може використовувати.

Але там є фахівці, є навіть відкритий майданчик, величезна кількість інвентарю та обладнання, які для цього потрібні.

Звичайно, наша потреба — мати якомога більше висококваліфікованих кадрів, фахівців. Ми сподіваємося, що лікарі погоджуватимуться, перенавчатимуться, перекваліфіковуватимуться, розвиватимуться. Потреба є й вона зростатиме.

Тому обласна клінічна лікарня також веде цю роботу", — підкреслив Левицький.

В Івано-Франківській громаді продовжують допомагати захисникам: які є програми фінансової підтримки

Грошова допомога: скільки коштів виплачуть в Івано-Франківську за наслідки ворожої атаки на місто

Понад десяток програм: як в Івано-Франківській громаді підтримують воїнів

"Потреба є, і зростатиме": як організований реабілітаційний процес в Івано-Франківській громаді

Джерело: firtka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua