Під радянським меморіалом у Коломиї знайшли 15 німецьких солдатів

21 жовтня 2024 р. 21:01

21 жовтня 2024 р. 21:01


У серпні на площі Скорботи у Коломиї фахівці обласного комунального підприємства “Пам’ять” провели розкопки – розбирали радянський меморіал. Під меморіалом знайшли останки сотні людей, серед них – німецькі солдати, пише КУРС з посиланням на “Бліц-Інфо” .

За словами історика, керівника комунального підприємства “Пам’ять” Василя Тимківа , в архівних документах йдеться про те, що у цьому місці після завершення Другої світової війни перепоховали 520 працівників НКВС та радянських солдатів.

“Під меморіальними плитами могил не було, тож довелося їх трохи пошукати. За документами з’ясували, що раніше меморіал був дещо в іншому місці. Відтак, розкопали територію довкола і справді знайшла тіла, але під тротуаром. Очевидно, проектувальнику меморіалу не сподобалось місце могил, тому його просто пересунули. А над могилами зробили тротуар “, – каже Тимків.

За словами історика, всі знайдені людські останки були перепоховані раніше, ще у 1947 році. Тож він не здивувався, коли людські кістки знайшли не тільки у ящиках, а й поза ними.

КУРС писав, що в центрі Коломиї під радянським меморіалом знайшли рештки вже 20 людей і артефакти.

“Я почав звіряти всі прізвища, які були зазначені у плитах. І виявилось, що близько сотні – це НКВД, які загинули від рук ОУН-УПА. Саме так вказано у архівах. А чотири сотні червоноармійців, які були на цьому меморіалі, насправді поховані у селах і на інших цвинтарях Коломиї. Тобто, ніхто перепоховань спеціально для меморіалу не робив. Гадаю, що таким чином вирішили приховати кількість вбитих упівцями НКВД-тів і “розбавили” прізвища червоноармійцями, які загинули від поранень у госпіталі”, – відзначив директор КП “Пам’ять”.

Загалом, на площі знайшли останки близько сотні людей.  Також серед останків знайшли німецьку нагороду. Раніше мали історію на Закарпатті, де разом з червоноармійцями були поховані німці, тож і в цьому випадку вирішили виключити такий варіант. Відтак, проконсультувалися з німецьким товариством, яке займається перепохованням німецьких солдатів.

“Нам порадили перевірити зуби. У Німеччині солдатам ставили таку “заливку” на зуби, тобто пломбували. Так ми виявили, що серед цих останків було 15 німців. За даними з німецьких архівів, під час Другої світової 16 німців поховали на цвинтарі біля Ратуші у Коломиї. Та радянська влада ті хрести знесла і почали ховати там НКВДистів. Очевидно, коли солдати проводили перепоховання до меморіалу, то просто викопали всі останки, які знайшли. Ніхто не розбирався, чиї вони. Тож 15 німецьких солдатів вже поїхали додому. А щодо решти останків, то робота триває, досліджуємо в архівах кожне прізвище. Думаю, що за кілька тижнів вже буде повний список і у Коломиї проведуть перепоховання”, – відзначив Василь Тимків.

Нагадаємо, пам’ятник радянським воїнам, який був центральним елементом радянського меморіального комплексу на площі Героїв (Скорботи), демонтували ще в 2021 році.

За перепоховання братської могили взялися цього року. Міський голова Коломиї Богдан Станіславський повідомляв, що площу Скорботи до кінця 2024 року планують реконструювати для вшанування пам’яті українських бійців, які загинули у російсько-українській війні.

Ctrl + Enter

Під радянським меморіалом у Коломиї знайшли 15 німецьких солдатів

Під радянським меморіалом у Коломиї знайшли 15 німецьких солдатів

Джерело: kurs.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua