Грузія не зможе стати членом Євросоюзу, якщо не змінить політичний курс — заява дипломатів 13 країн блоку

22 жовтня 2024 р. 00:28

22 жовтня 2024 р. 00:28


Йдеться про кілька законів, які грузинський парламент нещодавно ухвалив.

Грузія не зможе стати членом Європейського Союзу, якщо влада країни не змінить “політичний курс”. Про це йдеться у заяві очільників зовнішньополітичних відомств та міністерств у справах Європи 13 країн ЄС, поширеній напередодні парламентських виборів у Грузії 26 жовтня, яку опублікувало інформагентство Interpressnews, пише Суспільне .

Зазначається, що документ підписали дипломати Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Люксембургу, Португалії, Фінляндії, Швеції та Чехії.

Вказується, що ці країни “на основі громадської підтримки проєвропейського курсу з боку більшої частини грузинського народу” з самого початку “були сильними прихильниками Грузії на цьому шляху”. А зараз “поділяють їхнє занепокоєння і закликають Грузію зробити майбутні вибори вільними та справедливими”.

Позиція Європи щодо Грузії

Міністри ЄС зауважують, що “грузинський народ досяг багато чого за останні десятиліття”. А подання Грузією заявки на членство в ЄС у березні 2022 року називають “історичним етапом на цьому шляху”.

Серед іншого наголошується, що Грузії було надано статус кандидата у грудні 2023 року за умови, що “грузинська влада зробить відповідні кроки, зазначені у рекомендаціях Єврокомісії”. Проте, оскільки грузинська влада за минулі місяці ухвалила кілька законів, які “не відповідають загальним нормативним рамкам ЄС”, зокрема закону “Про прозорість іноземного впливу”, то процес інтеграції країни до Євросоюзу було припинено.

Міністри зазначають, що “інтерпретувати це ясне рішення навіть трохи пом’якшено чи інакше — це або хибна думка, або просто — брехня”.

Обмеження прав ЛГБТ-спільноти у країні

Крім цього у заяві згадується ухвалений грузинським парламентом пакет законів щодо обмеження прав ЛГБТ-спільноти у країні, який міністри також називають “несумісним” з курсом з ЄС.

Водночас у документі наголошується, що “двері” для Грузії у ЄС залишаються “відчиненими”.

До теми: Грузинська президентка вважає, що Україна, Молдова і Грузія вступлять в ЄС одночасно

Грузія не зможе стати членом Євросоюзу, якщо не змінить політичний курс — заява дипломатів 13 країн блоку

Джерело: gk-press.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua