Глава МЗС Литви: На Заході втома від війни в Україні досягла небувалого рівня

22 жовтня 2024 р. 03:08

22 жовтня 2024 р. 03:08


Додається, що запропонований українським президентом Володимиром Зеленським “план перемоги” – це спроба збити ці настрої.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що на Заході втома від війни РФ проти України на Заході досягла небувалих висот. Як повідомляє “ Європейська правда “, заяву очільника литовського МЗС наводить LRT.

За словами Ландсбергіса, втома від війни в деяких західних столицях “сягнула таких висот, яких українські солдати, ймовірно, ніколи б собі не дозволили”.

“Ця втома змушує нас шукати рішення, тому ми все частіше чуємо розмови про “мир”, який насправді, за моєю оцінкою, був би радше пропозицією про капітуляцію. Тому план (перемоги – Ред.) – це дуже чіткий тиск і відштовхування від цих настроїв”, – сказав він.

За словами литовського міністра, найголовніше – це гарантії безпеки для України, а у Європі “немає кращої гарантії, ніж п’ята стаття НАТО”.

Ландсбергіс зазначив, що запрошення України до НАТО зараз цілком реалістичне, оскільки в історії вже були подібні приклади. Він послався на приклад Німеччини і підкреслив, що все, що потрібно, – це політична воля.

Якщо Україна не отримає гарантій безпеки, їй доведеться подбати про свою безпеку самій, додав він.

“Якщо не НАТО, якщо в неї немає гарантій безпеки, то єдиний інший шлях – це подбати про себе саму. Якимось чином. Я не кажу, що ядерна зброя – це шлях, але це просто означає певний менталітет, який ясно говорить: якщо не НАТО, то що нам залишається робити? Ми будемо змушені захищатися самі, тому що Путін не зупиниться”, – підкреслив Ландсбергіс.

Завершення війни не пізніше 2025 року

Раніше міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен попередила про небезпеку все більшої втоми західних держав від допомоги Україні.

Нещодавно президент Володимир Зеленський повторив у Берліні, що хотів би завершення війни не пізніше 2025 року.

9 жовтня президент відвідав Хорватію, де заявив, що бачить шанс вже у найближчі місяці закласти передумови для того, щоб російсько-українська війна закінчилась у 2025 році на прийнятних для України умовах.

До теми: Франція направить Україні більше озброєння за рахунок активів РФ

Глава МЗС Литви: На Заході втома від війни в Україні досягла небувалого рівня

Джерело: gk-press.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua