Інноваційні офтальмологічні рішення: від діагностики до відновлення зору

24 жовтня 2024 р. 11:11

24 жовтня 2024 р. 11:11


Диджиталізація, автоматизація та штучний інтелект, - тренди багатьох галузей у світі.

А що ж відбувається у офтальмологічній сфері? Здебільшого питанням здоров’я очей люди починають цікавитись після 40 років - коли зір починає падати через старіння ока, з’являються вікові очні хвороби.

Про які ж офтальмологічні новітні технології слід знати, приймаючи рішення про лікування зору?

Комп’ютерна комплексна всебічна безконтактна діагностика зору усіх структур ока

Раніше діагностика зору обмежувалась перевіркою гостроти зору. Сьогодні клініка “Новий Зір” та її офтальмологи розуміють, що око слід обстежувати на наявність усіх можливих захворювань.

Оскільки вони або є причиною падіння гостроти зору, або стануть у майбутньому. Саме тому провідні офтальмологічні центри проводять дослідження очної системи пацієнтів (як дорослих, так і дітей) на цілому комплексі сучасного обладнання, який дозволяє продіагностувати на всі очні захворювання і виявити їх навіть на ранніх стадіях, коли зупинити прогресування можна ще безопераційним методом.

Цікаво, що комплекс обладнання регулярно поповнюється новими розробками. Наприклад, наразі провідні центри перевіряють пацієнтів на наявність синдрому сухого ока - захворювання, яким хворіє понад 50% населення землі через активне користування гаджетами та комп’ютерами.

Персоналізована офтальмологія. Тільки точна діагностика дозволяє підібрати методику лікування, яка максимально покращить зір саме вам. Наприклад, технологія Сontoura формує деталізовану топографічну карту рогівки пацієнта, дані якої завантажуються у лазер, який надалі здійснює корекцію зору. Завдяки такій персоніфікації пацієнт отримує гостроту зору понад 100%, яскравість кольорів та чіткість фактур і позбувається потреби у окулярах чи м’яких контактних лінзах.

Лазерне лікування замість хірургії. Операція - це завжди ризики, навіть якщо її проводить досвідчений хірург. Саме тому провідні офтальмологічні центри максимально  можливо замінюють хірургію лазерним лікування, де це доцільно і можливо.

При лікуванні глаукоми, дистрофії (стоншення) сітківки така терапія практично немає реабілітаційного періоду, комфортна для пацієнта, відсутні ризики, пов’язані з хірургічним втручанням (кровотечі тощо). Однак щоб мати змогу уникнути хірургії, слід виявити захворювання якомога раніше. А для цього важливо регулярно у будь-якому віці проходити діагностику зору - щороку.

Роботизація операцій. На жаль, є захворювання (наприклад катаракта), лікування яких можливо тільки хірургічним шляхом (у випадку катаракти - це заміна посмутнілого рідного кришталика на новий штучний).

В такому випадку етапи операції максимально автоматизуються. Якщо раніше розрізи, подрібнення кришталика виконував хірург, то наразі - Femto лазер. Такий метод називається фемтохірургія. Майже всі західні офтальмологічні центри вже на 100% впровадили таку роботизацію.

До речі, такий підхід клініки “Новий Зір” застосовують не тільки в хірургії катаракти, а і в лазерній корекції - метод Femto Lasik максимально автоматизована проводить процедуру, що скорочує період реабілітації та робить її максимально безпечною.

3D хірургія. Ще один крок до безпеки операції - система 3D візуалізації під час операцій на катаракті, сітківці, глаукомі. Все ж є етапи операції, які поки повністю залежать від професіоналізму хірурга.

Однак і тут новітні технології допомагають лікарям і пацієнтам. Система 3D візуалізації збільшує видимість, чіткість і глибину шарів тканин ока до 5 разів для хірурга. Що ж це дає пацієнту? Безпеку виконання операції, меншу травматизацію, швидку реабілітацію.

При виборі офтальмологічного центру поцікавтесь, чи пропонує медичний заклад такі технології, адже це стосується збереження вашого зору.

Інноваційні офтальмологічні рішення: від діагностики до відновлення зору

Джерело: firtka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua