“Без голосу бізнесу неможливо створити дієвий план”, – Віктор Вінтоняк про нову стратегію Івано-Франківська

25 жовтня 2024 р. 14:59

25 жовтня 2024 р. 14:59


Віктором Вінтоняком — член правління “Бізнес Асоціації Івано-Франківська” (БАІФ), стейкхолдер проєкту “Стратегія Івано-Франківська”. В інтервʼю він розповів, як виникла БАІФ, яка мета асоціації та чому бізнес — це важливий складник будь-якого стратегічного планування.

Про це інформує “Галка” з посиланням на проєкт “Стратегія Івано-Франківськ”.

«БІЗНЕС АСОЦІАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА»: ЯК ВИНИКЛА, ЯКА МЕТА?

Шлях БАІФ розпочався наприкінці 2021 року, коли влада ініціювала створення нової стратегії міста. На початку головною умовою для успішної співпраці була взаємна довіра. Завдяки цьому понад 10 компаній вирішили об’єднатися та формалізувати свою діяльність у «Бізнес Асоціацію Івано-Франківська». Установчі збори спершу були заплановані на 22 лютого, але вони так і не відбулися. А вже 15 квітня був ухвалений статут, обрано правління та офіційно розпочалася робота організації. Одним із перших завдань асоціації був аналіз бізнес-ландшафту в Івано-Франківську та визначення його сильних і слабких сторін.

Основною метою БАІФ є представництво інтересів бізнесу, сприяння розвитку бізнес-середовища міста. Асоціація вирішила залишатися аполітичною, тобто не втручатися у політику й не використовувати її для особистих вигод. Це дозволяє зосередитися суто на питаннях бізнесу та покращенні економічної ситуації в місті.

Для ефективної роботи асоціація підписала меморандуми з митницею, податковою, міською владою, університетами, торгово-промисловою палатою — це дає змогу розуміти потреби міста й бізнесу для подальшого розвитку.

СТРАТЕГІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА І БАІФ: ЧОМУ ВАЖЛИВО БУЛО ДОЛУЧИТИСЯ, ЯКІ Є НАПРАЦЮВАННЯ, СПІВПРАЦЯ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ

У розробці стратегії розвитку міста обов’язково має брати участь бізнес, адже без його голосу неможливо створити дієвий план. Бізнесу важливо мати чітке розуміння напрямів розвитку міста й розв’язати проблему підготовки кваліфікованих кадрів. Ми повинні знати, які сектори економіки розвиватимуться, щоб вчасно почати навчання потрібних спеціалістів. Наприклад, якщо через кілька років будуть потрібні швачки або інші фахівці, то потрібно вже зараз співпрацювати з професійними училищами та закладами вищої освіти для їх підготовки.

На погляд бізнесу, для міста важливо визначитися, хто ми і яким шляхом будемо розвиватися. Чи ми є студентським, інноваційним містом, містом фестивалів або транзитною зупинкою на шляху до Буковелю? Це потрібно, адже різні сектори економіки будуть адаптуватися до цього вибору, і тоді можна буде розвивати відповідні напрями — від рекреаційних зон до різнопланового туризму.

Місто також довело свою безпеку навіть під час війни, і це велика перевага, яку ми маємо використовувати. Завдяки тиловому статусу Івано-Франківськ може стати осередком для військово-промислового комплексу, зокрема для підприємств, які займаються ремонтом техніки та виробництвом зброї.

Івано-Франківськ має унікальні культурні активи, такі як наш національний драматичний театр. Він приваблює глядачів з усієї України. Ми повинні продовжувати його розвиток, спираючись на ці сильні сторони.

Важливо зазначити, що стратегія — це не статичний документ, він може змінюватися відповідно до нових обставин і пріоритетів. Згодом усі напрацювання будуть представлені громаді, і пізніше їх затвердять депутати на сесії міської ради. Це відкритий процес, де всі стейкхолдери можуть внести свої пропозиції та зауваження. Щодо бізнесової частини, вона тісно переплітається з іншими секторами. Тому складно говорити про конкретний документ, який стосується тільки бізнесу. Робота в цьому напрямі активна, обговорення тривають і процес розвивається поступово.

Нам подобається співпраця зі стейкхолдерами, бо насамперед вона побудована на довірі. А ще в нас спільна ціль і ми розуміємо точно, для чого це робимо.

“Без голосу бізнесу неможливо створити дієвий план”, – Віктор Вінтоняк про нову стратегію Івано-Франківська

УСПІШНА СТРАТЕГІЯ НА ПОГЛЯД БІЗНЕСУ — ЦЕ…

Це передбачувані та стабільні правила гри. Бізнес прагматичний і хоче розуміти, що ухвалені сьогодні рішення не зміняться завтра. Девелопери та підприємці також хочуть знати, які види бізнесу будуть давати дохід і які перспективи на них очікують.

Чіткі правила стосовно генерального плану та можливість брати участь у його розробці — це ключ до успіху. Бізнес хоче розуміти, в якому напрямку місто буде розвиватися. Інфраструктурні рішення міста повинні стимулювати певні напрямки розвитку, адже місто, як і бізнес, повинно ефективно використовувати ресурси. Інвестори готові вкладати кошти в інфраструктуру, включно з наболілими питаннями, як-от паркінги, але лише на прозорих умовах, без корупції та зі зрозумілими строками окупності.

ЯКИМ ВИ БАЧИТЕ ФРАНКІВСЬК ЧЕРЕЗ 10 РОКІВ?

Через 10 років я бачу Івано-Франківськ як інноваційне місто, яке зберегло свою унікальну міську культуру. Це буде безпечне місце, де люди довіряють одне одному, куди приїжджають народжувати дітей і залишаються жити. Франківськ, який є толерантним до різних культур і є комфортним для життя. Не хотілося б, щоб місто стало мільйонником, адже тоді ми можемо втратити той особливий затишок, той шарм, який є зараз.

Місто не повинно стати лише зупинкою дорогою до Буковелю. У нас є своя фішка, своя унікальність. Я мрію збудувати сучасний медіацентр для виробництва аудіо- і візуального контенту. Ми можемо створити «Карпатський Голлівуд», який стане магнітом для молоді та місцем реалізації креативних ідей.

Я хочу, щоби місто перестали сприймати як провінцію. Ми маємо безліч фестивалів, театрів і культурних подій, які вже стали символами. Наприклад, «Свято ковалів», Porto Franko, наш неймовірний театр — це все демонструє, що Франківськ живе повноцінним життям і народжує нові ідеї.

Я хочу, щоб люди розуміли й чули одне одного в цьому місті.

Фото: facebook.com/baif.org.ua

“Без голосу бізнесу неможливо створити дієвий план”, – Віктор Вінтоняк про нову стратегію Івано-Франківська

Джерело: galka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua