Прогалини в законодавстві створили багатомільярдні діри в Пенсійному фонді — аудит

25 жовтня 2024 р. 15:27

25 жовтня 2024 р. 15:27


Рахункова палата України провела перший в історії аудит Пенсійного фонду України.

Період аудиту охопив час з 2022 року до кінця І кварталу 2024 року, з окремих питань роботу ПФУ вивчали за більш тривалий період, йдеться на сайті Рахункової палати, пише “ Галка ” з посиланням на zaxid.net.

За висновком аудиторів, гроші міжнародних донорів ПФУ використав прозоро. Ідеться про 12,7 млрд доларів за два роки, що дали змогу відшкодувати майже половину видатків на в пенсії у 2022-23 роках. З державного бюджету України на покриття дефіциту бюджету ПФУ виділили 29,9 млрд грн у 2022 році й 26,5 млрд грн торік.

Третина українців – пенсіонери

У 2024 році в Україні зареєстровано понад 10 млн пенсіонерів, що становить близько третини населення, говорять в Рахунковій палаті. Водночас стрімко скорочується кількість людей, які працюють і платять внески у Пенсійний фонд.

На початку 2021 року навантаження на 1000 застрахованих людей становило 868 пенсіонерів, а з початку 2024 року – уже 945. І ця пропорція змінюватиметься і надалі.

Ще одна проблема – борги підприємств перед ПФУ, що сягнули 50,3 млрд грн. Також є проблема заборгованості ПФУ в частині виконання рішень суду, джерел для погашення якої немає взагалі. Ідеться про 73 млрд грн (10% бюджету ПФУ на 2024 рік) станом на 1 липня 2024 року.

Масова реєстрація пенсіонерів

Інша проблема для ПФУ – ідентифікація людей на тимчасово окупованих територіях і в зоні бойових дій. 800 тис. з них 2,5 роки не проходили фізичну ідентифікацію. У 2024 році Пенсійний фонд витратив 7,7% свого бюджету на виплату пенсій цим громадянам.

Прогалини в законодавстві створили додаткове навантаження на Пенсійний фонд у понад 70 млрд грн. Ідеться про пенсії для людей з інвалідністю, військових пенсіонерів та пенсіонерів, які проживають в зонах радіоактивного забруднення/гірській місцевості.

Наприклад, виявлено факти масової реєстрації пенсіонерів за однією адресою (від 6 до 30 людей) в зонах радіоактивного забруднення/гірській місцевості, що передбачає отримання підвищених виплат. Такі пенсіонери часто звертаються до суду про підвищені виплати. У 2022-23 роках рішення судів на користь таких пенсіонерів коштували ПФУ 66,5 млрд грн.

Ще 4 млрд грн на рік витрачається на виплату пенсій людям з інвалідністю, яким відтермінували проходження повторного огляду МСЕК під час воєнного стану.

Тож Рахункова палата пропонує переглянути норми законодавства, що стосуються виплати підвищених пенсій окремим категоріям українців і вирішити питання з ідентифікацією людей для отримання пенсій. Зокрема ідеться про перегляд територій, які належать до гірської місцевості та зони радіоактивного забруднення.

Результати аудиту Рахункова палата надіслала Верховній раді та профільним міністерствам.

Прогалини в законодавстві створили багатомільярдні діри в Пенсійному фонді — аудит

Джерело: galka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua