Розклад футболу: коли стартує відбір до ЧС-2026 у Європі та інших частинах світу

25 жовтня 2024 р. 17:13

25 жовтня 2024 р. 17:13


Світовий футбол готується до чергового глобального турніру — Чемпіонату світу з футболу 2026 року, який відбудеться у Сполучених Штатах Америки, Канаді та Мексиці. Це перший в історії чемпіонат світу, що буде проведено одразу в трьох країнах, і водночас турнір, де кількість учасників збільшено до 48 збірних. Відбірковий турнір для європейських збірних до цього футбольного свята розпочнеться вже скоро, і вболівальники з усього світу активно стежать за новинами, аби не пропустити розклад футболу .

Відбіркові матчі до Чемпіонату світу 2026 стартують у різний час для кожної конфедерації, адже ФІФА координує ці процеси залежно від календаря кожного регіону.

У Південній Америці кваліфікація стартувала раніше за інші регіони. Перші матчі відбору до ЧС-2026 розпочалися ще у вересні 2023 року. Ця зона відома своїм довгим кваліфікаційним циклом, який триває кілька років через велику кількість турів і матчів між усіма командами регіону за круговою системою.

Азійська кваліфікація до ЧС-2026 розпочалася в жовтні 2023 року з попередніх раундів для слабших команд, пізніше до них приєдналися й сильніші збірні. Африканські збірні розпочали свій відбірковий турнір у листопаді 2023 року. Всіх учасників мундіалю буде вирішено 18 листопада 2025 року.

Перші раунди для слабших збірних Північної та Центральної Америки стартували у березні 2024 року. А відбір в Океанії розпочався у вересні 2024 року та продовжиться до наступної весни.

Для європейських збірних відбірковий турнір почнеться у березні 2025 року. УЄФА ще офіційно не оголосила остаточного розкладу футболу, проте відомо, що кваліфікація триватиме понад рік і завершиться 31 березня 2026 року. Формат відбору передбачає традиційний поділ на групи, з яких найкращі збірні отримають прямі путівки на чемпіонат світу.

Футбольні новини: зміни в форматі ЧС-2026

Головною зміною на шляху до Чемпіонату світу 2026 є збільшення кількості команд-учасниць з 32 до 48 збірних. Це означає, що більша кількість країн отримає можливість боротися за участь у турнірі. Так, наприклад, ми маємо такі футбольні новини ЧС:

  • УЄФА тепер матиме 16 місць на турнірі, що дасть змогу більшій кількості європейських збірних потрапити на ЧС.

  • КОНМЕБОЛ отримає 6 гарантованих місць із можливістю додаткової путівки через плей-офф, що майже напевно забезпечить участь більшості команд із Південної Америки.

  • АФК отримає 8 місць, що суттєво збільшує шанси азійських збірних.

УЄФА тепер матиме 16 місць на турнірі, що дасть змогу більшій кількості європейських збірних потрапити на ЧС.

КОНМЕБОЛ отримає 6 гарантованих місць із можливістю додаткової путівки через плей-офф, що майже напевно забезпечить участь більшості команд із Південної Америки.

АФК отримає 8 місць, що суттєво збільшує шанси азійських збірних.

Загалом, новий формат відбору обіцяє більше інтриг та непередбачуваних результатів, адже більше команд зможуть отримати шанс зіграти на чемпіонаті світу.

Незалежно від того, за яку збірну ви вболіваєте, розклад матчів і безліч футбольних новин про хід відбору можна зручно відстежувати на сайті ЮА-Футбол, який оперативно публікує всю актуальну інформацію.

Автор ua-football: Олександр Риженко – https://twitter.com/Theryzhenko

Розклад футболу: коли стартує відбір до ЧС-2026 у Європі та інших частинах світу

Джерело: galka.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua