У Франківську відкрили центр "Долоньки", де батьки зможуть залишити на день дітей з інвалідністю

25 жовтня 2024 р. 19:07

25 жовтня 2024 р. 19:07


В Івано-Франківську на молодіжній, 54 відкрили центр соціальної підтримки дітей та сімей “Долоньки”. Це — перший заклад в області, в якому батьки зможуть залишити своїх дітей з інвалідністю на день.

Облаштували центр за гроші міжнародної благодійної організації “СОС Дитячі містечка” Україна”, яку фінансує міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини, пише КУРС з посиланням на Суспільне .

У Франківську відкрили центр "Долоньки", де батьки зможуть залишити на день дітей з інвалідністю 1

Як розповіла директорка Івано-Франківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Леся Дикун, щоб залишити дитину в центрі, батьки повинні написати заяву та надати документи про хворобу. Максимальний термін перебування в закладі — один місяць на рік.

“Поки діти в нас, батьки будуть відпочивати, лікуватися, перезавантажуватися. Тому що дуже важко бути цілодобово з дитиною. І психологічний клімат в сім’ї може страждати, і конфлікти можуть виникати. Зрештою, важливо мати місце, де можна залишити дитину. Тому що це насамперед — попередження сирітства”, — пояснює Леся Дикун.

Якщо комісія, яка розглядатиме заяву батьків, дозволить залишити дитину в центрі, то впродовж першого дня з нею в закладі зможуть залишитися мама чи тато. Це — для того, каже Леся Дикун, щоб дитина змогла адаптуватися та звикнути до нового простору й людей.

З її слів, у центрі працюватимуть медсестра, реабілітолог, психолог, фахівці із соціальної роботи, які проводитимуть різні майстер-класи, а також соціальні працівники, які за потреби доглядатимуть дітей. Харчуванням у цьому закладі не забезпечуватимуть.

“Кожна дитина залежно від нозології має особливі потреби з харчуванням, тому забезпечувати їдою дітей будуть батьки. Ми тільки їх годуватимемо в час, який вказали батьки, тому що кожна дитина теж має специфіку відповідно до захворювання”, — розповідає Леся Дикун.

У Франківську відкрили центр "Долоньки", де батьки зможуть залишити на день дітей з інвалідністю 2

У центрі діти віком від 4 до 14 років зможуть перебувати впродовж дня. На ніч батьки забиратимуть їх додому.

“На ніч ми не будемо залишати, тому що не маємо технічних можливостей. Проте в центрі також є релаксаційна кімната, де дитина, якщо втомиться, зможе лягти й відпочити. Але змушувати дитину лягати спати вдень, як в садочку, ніхто не буде”, — розповідає Леся Дикун.

Приймати дітей в центрі почнуть у 2025 році. Наразі, пояснює Леся Дикун, збиратимуть інформацію про потреби від батьків, які виховують дітей з інвалідністю. З нового року оприлюднять і графік роботи.

Ctrl + Enter

У Франківську відкрили центр "Долоньки", де батьки зможуть залишити на день дітей з інвалідністю

У Франківську відкрили центр "Долоньки", де батьки зможуть залишити на день дітей з інвалідністю

Джерело: kurs.if.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua