У Дем'яновому Лазі вшанують пам'ять жертв комуністичних репресій

27 жовтня 2024 р. 20:05

27 жовтня 2024 р. 20:05


У вівторок, 29 жовтня, у Франківську на території «Меморіального комплексу «Дем’янів Лаз» відбудуться заходи з нагоди 35-х роковин перепоховання жертв комуністичних репресій, пише КУРС з посиланням на Калуську міську раду.

«Не будьмо байдужими до української історії та долучімося до спільної молитви за невинно убієнними жертвами радянського тоталітарного режиму», – йдеться у зверненні.

Протягом 1939-1941 рр. радянська влада на території Станіславської (з 1962 р. — Івано-Франківської) області проводила широкомасштабні репресії, які зачепили кожен населений пункт та громаду. Більшість заарештованих були розстріляні в кінці червня — на початку липня 1941 р. Розстріли проводили за межами міста для того, щоб приховати свої злочини. Одним з таких місць був Дем’янів Лаз.

Лише в 1989 р. учасники культурно-просвітницького товариства «Меморіал» та небайдужі активісти міста провели розкопки в Дем’яновому Лазі, в ході яких були виявлені 524 людські останки. На їх перепоховання зібралася 500-тисячна громада.

Подія відбудеться 29 жовтня о 12:00 на території «Меморіального комплексу «Дем’янів Лаз», за адресою Дем’янів Лаз, 20, місто Івано-Франківськ.

КУРС писав, що у липні у Львівському фотомузеї діяла документальна виставка “Дем’янів Лаз. Непокаране зло”. Автор світлин – Богдан Гладун , свідок і учасник подій 1989 року, коли у Дем’яновому Лазі під Франківськом відбувалися розкопки й ексгумація тіл закатованих прикарпатців.

Ctrl + Enter

У Дем'яновому Лазі вшанують пам'ять жертв комуністичних репресій

У Дем'яновому Лазі вшанують пам'ять жертв комуністичних репресій

Джерело: kurs.if.ua