27 липня вітаємо медпрацівників та вшановуємо святого Пантелеймона – покровителя лікарів і хворих

27 липня 2024 р. 09:33

27 липня 2024 р. 09:33


27 липня професійне свято відзначають медичні працівники України, а віряни вшановують пам'ять святого великомученика Пантелеймона – лікаря та святого Климента. В народі в давнину було прийнято святити колоски пшениці саме цього дня. Вірили, що це допоможе отримати великий урожай. Про свята, події, прикмети дізнавайтеся з дайджесту від Переяслав .City.

27 липня. 885-й день протистояння України агресії росії

  • Схід сонця: 05:17
  • Сонце в зеніті: 13:00
  • Захід сонця: 20:44
  • Тривалість дня: 15:27
  • Місячна фаза: місяць спадає

Які дати і свята вшановують сьогодні

Раніше щоорічно третьої червневої неділі Україна відзначала професійне свято – День медичного працівника (або День медика) . Подія встановлена президентом Леонідом Кравчуком 3 червня 1994 року). З 2023 року День медика відзначається 27 липня згідно указу президента України Володимира Зеленського.

Професійне свято медичних працівників було перенесене, щоб ця подія не співпадала з відзначенням його у росії.

Міжнародний день декору , що відзначається в останню суботу липня кожного року, присвячений унікальній і колоритній японській субкультурі, відомій як мода на декор. Мода декора, що характеризується екстравагантним використанням аксесуарів та яскравих кольорів, стала символом індивідуального самовираження та творчості на модній сцені Харадзюку.

День вшанування волинки , що відзначається щорічно 27 липня , – це вшанування культового шотландського інструменту, свято унікального і мелодійного звучання волинки. Цей старовинний інструмент, глибоко вкорінений у шотландській традиції, має багату історію, що охоплює тисячоліття, і відігравав значну роль у різних культурних, церемоніальних і навіть військових контекстах.

27 липня вітаємо медпрацівників та вшановуємо святого Пантелеймона – покровителя лікарів і хворих

День трансатлантичного зв’язку відзначають 27 липня у США. Свято знаменує собою заснування нових підприємств як в Європі, так і в американських колоніях. Завдяки технологічному прогресу, зараз стало можливим спілкуватися через океани.

У минулому повідомлення доводилося доставляти фізично, а шторми часто заважали кораблям вчасно перетнути Атлантичний океан, щоб доставити їх. Цей спосіб був болісно повільним, без жодних гарантій, що звістка дійде до адресата.

Щороку 27 липня в світі відзначають День народження гамбургера . М'яка рум'яна булочка, хрусткий прохолодний салат, стиглі солодкі помідори, а в середині соковита, добре приправлена котлета з яловичини — мабуть, в світі знайдеться небагато людей, які в цьому описі не впізнають гамбургер.

У США його вважають одним з неофіційних національних символів, нарівні з джинсами та кока – колою. Та й у решті світу ця їжа є надзвичайно популярною завдяки смаковим якостям, поживності й доступності. Щосекунди тільки в мережі «McDonald’s» продається 75 гамбургерів

27 липня вітаємо медпрацівників та вшановуємо святого Пантелеймона – покровителя лікарів і хворих

27 липня в православному церковному календарі

День святого великомученика Пантелеймона, лікаря; святого Климента

День пам’яті святого великомученика Пантелеймона . Він жив у III столітті і зазнав мученицької смерті під час правління імператора Максиміана (286-305). Його ім'я було Пантолеон, але після прийняття християнства він став Пантелеймоном, що означає "всемилостивий".

Пантелеймон народився у місті Нікомедія (нині Ізмір, Туреччина) у родині багатого язичника Євсторгія та християнки Єввули. Мати виховувала його у християнській вірі, але померла рано. Батько відправив Пантелеймона навчатися медицини у знаменитого лікаря Євфросина. Пантелеймон також здобув гарну освіту у різних науках.

Знайомство з християнським священиком Єрмолаєм змінило його життя. Єрмолай розповів йому про Христа, і Пантелеймон прийняв хрещення. Він почав допомагати хворим, часто зцілюючи їх молитвою до Бога. Його слава як лікаря і цілителя швидко поширилася.

Через його віру та популярність Пантелеймон став об'єктом заздрості інших лікарів, які донесли на нього імператору. Він був заарештований і підданий жорстоким тортурам, але залишився вірним Христу. За переказами, його намагалися стратити різними способами, але кожного разу його рятувала Божа сила. Врешті-решт він був обезголовлений.

Після смерті Пантелеймона відбулося багато чудес на його могилі, що зробило його відомим святим у християнському світі. Його мощі були рознесені по різних країнах, і він став покровителем лікарів та всіх хворих.

27 липня вітаємо медпрацівників та вшановуємо святого Пантелеймона – покровителя лікарів і хворих

День пам'яті святого Климента. Климент народився у I столітті, ймовірно, у Римі, хоча точні деталі його народження та дитинства залишаються невідомими. Він належав до заможної римської родини.

Климент став учнем апостолів Петра та Павла, які, за переказами, призначили його єпископом Риму. Після смерті святого Петра Климент став його наступником. Він служив у часи, коли християнська церква ще була переслідувана римською владою.

Климент Римський був папою від приблизно 88 до 99 року. За його правління він зосередився на організації церковної структури та підтримці єдності серед християн. Він написав відомий "Перший послання до коринтян", у якому закликав до миру та гармонії у церкві, відповідаючи на розкол у громаді Коринфа.

Згідно з традицією, Климент був засланий на каторжні роботи в Крим (сучасна Україна) за наказом імператора Траяна. Навіть у вигнанні він продовжував проповідувати християнство і навернув багато людей до віри. Його стратили приблизно 101 року: за переказами, його прив'язали до якоря і втопили у Чорному морі.

Після смерті святого Климента, за переказами, його тіло було чудесно знайдено в морі і перенесене до Риму святими Кирилом і Мефодієм у IX столітті. Його мощі зберігаються в базиліці святого Климента в Римі.

  • лінуватися, але займатися важкою роботою теж не можна: ремонт, копання у землі краще відкласти;
  • сваритися, конфліктувати, варто забути і про інші прояви агресії;
  • важливі справи перенесіть на інший день – угода все одно зірветься або не принесе очікуваного результату;
  • викидати залишки зі столу – вважається, що в цей день потрібно віддавати все зайве нужденним.

У народі в давнину було прийнято святити колоски пшениці саме цього дня. Вірили, що це допоможе отримати великий урожай.

Народні прикмети на 27 липня

  • Якщо при сході сонце яскраво-червоне і незабаром в хмари ховається, то чекай дощу.
  • Суха погода – до теплої осені.
  • Чайки плавають у водоймах – на гарну погоду.
  • Якщо день дощовий, то ще тиждень буде дощ лити.
  • Глухий грім – до тихого і нетривалого дощу, гучний – до затяжної зливи.
  • Межі купчастих хмар стають нечіткими – до погіршення погоди.
  • 27 липня природа володіє особливою цілющою силою, тому цей день краще привести за містом, в лісі або в парку.
  • Особливо вдалі в цей день подорожі та далекі поїздки.
  • Сон з 26 на 27 липня віщий, але нічого важливого він не несе. У сновидінні, яке побачене днем 27 липня, вам наснився ваш ворог.

День ангела 27 липня

Хто святкує іменини:

  • Герман,
  • Іван,
  • Микола,
  • Еммануїл.

Талісманом людини, народженої 27 липня, є яшма . Камінь відомий людству протягом багатьох тисячоліть. Здавна вірили, що яшма здатна захистити людину від негативної енергії.

Візьміть до уваги!

Матеріал у підрозділах "що не можна робити", "народні прикмети" і "талісман людини" – ознайомчий, його не слід сприймати як вказівку до дії або абсолютну істину. Астрологія, ворожіння, екстрасенсорика, тарологія, мольфарство, феншуй і нумерологія не є академічними науками, їхні положення та твердження не можна перевірити чи підтвердити науковими методами.

Реклама

27 липня вітаємо медпрацівників та вшановуємо святого Пантелеймона – покровителя лікарів і хворих

Джерело: pereiaslav.city