«Після одруження сказав: «Жодних городів, у дворі ростимуть лише квіти!»

05 вересня 2024 р. 12:45

05 вересня 2024 р. 12:45


Що ви думаєте про чоловіка, який захоплюється вирощуванням квітів? Саме так – він талановита і дуже добра людина, турботливий сім’янин. Так кажуть і про мешканця Переяслава Олександра Копичанського. Він професійно вирощує квіти, одних гібіскусів близько сорока сортів росте у його садибі. Про його захоплення розповідає Переяслав .City.

Заради дружини переїхав у Переяслав

– У Переяслав я приїхав десять років тому і причиною усьому стало кохання! Доти проживав у мальовничому місті Чернівці, мав там власний магазин взуття. Познайомився через інтернет з Оленкою із Переяслава. Так запала дівчина в душу, що вирішив приїхати до неї у гості. Гостини затягнулися, бо уже тоді зрозумів, що не зможу без неї. Тож переїхав жити до коханої, побралися, маємо синочка Сергійка.

До нашого одруження Оленка біля хати саджала трохи квітів, а решта землі була під городиною. Я вирішив внести корективи: «Ніякої картоплі! У дворі буде море квітів!». Дружина не заперечувала, очевидно, зрозуміла, що я хлопець роботящий і обіцянку виконаю. Дав слово, що сам саджатиму і доглядатиму рослини. А моя Оленка лише милуватиметься їхньою красою.

Поїхав до батьків у Чернівці, які там займалися квітами, і вони дали мені настанову: «Продовжуй наш сімейний бізнес!». Від них приивіз кущі багаторічників: гліцинії, дейції, спіреї, гортензії, магнолії та інших квітів.

«Після одруження сказав: «Жодних городів, у дворі ростимуть лише квіти!»

Після роботи йшов зразу у квітник

– Землі біля будинку близько трьох соток – малувато. Довелося добряче помізкувати: як та де саджати, щоб вмістити всі квіти, які хотів. Посадку розпланував так, щоб біля хати з ранньої весни і до пізньої осені безперервно щось квітувало.

Синові лише сім років, але він уже цікавиться теж цією справою. Я саджаю, а він крутиться поряд, допомагає: щось подає, підносить, буває, що й заважає, але я не сварю – нехай привчається, щоб було кому передати свої знання. Дружина не втручається у наші із сином "чоловічі" справи. Підходить помилуватися квітами, похвалити нас і приготує за це мені чашечку кави.

По відео з інтернету я ще вивчаю науку ландшафтного дизайну. Також можу грамотно обрізати плодові дерева, підібрати саджанці для закладки саду.

«Після одруження сказав: «Жодних городів, у дворі ростимуть лише квіти!»

Маю сорок сортів гібіскусів

– Ще до війни щонеділі торгував туями, гортензіями, флоксами та іншими квітами. Згодом перейшов на продажі через інтернет, лиш інколи виношу на базар гібіскуси. Люди дивувалися його таким великим квітам, дехто мацав руками, бо не вірив, що вони живі, а не штучні. Спродав швидко, кажу своїм: «Ну тепер маємо на хліб і до хліба!». Квітами заробляю, щоб було за що купити овочі, ту ж картоплю. з нею стільки мороки: посади, посапай, підгорни, від жуків побризкай, а поки вибереш, то пуп трісне! За квітами теж догляд треба, але він приємний.

А гібіскус, якого ще називають сирійською трояндою, загалом невибагливий, принаймні у моїй практиці не було такого, щоб пропав хоча б кущик. Моїми найулюбленішими є сорти "Магія ночі", "Материнське серце", "Розовий слон". На Буковині, Закарпатті гібіскуси ростуть мало не у кожному дворі. У Переяславі вони ввійшли в моду лише кілька років тому.

Ця рослина радуватиме садівника років двадцять при одній умові – якщо їй буде комфортно. Саджати її краще навесні, бо з осені може не встигнути гарно вкоренитися до холодів, а вона любить тепло. Тому найкращим буде сонячне місце або напівтінь. Добре, якщо вона буде захищена від поривів вітру. Гібіскус не любить і надлишку вологи.

«Після одруження сказав: «Жодних городів, у дворі ростимуть лише квіти!»

«Після одруження сказав: «Жодних городів, у дворі ростимуть лише квіти!»

Хочу вирощувати деревоподібні півонії

Моя Оленка любить троянди, до мене в неї росло їх двадцять кущиків. Після одруження я їй щороку саджав ще по одному, але не казав, якого кольору, щоб було дивом, коли розквітне.

Цього року саджаю новий «секретний» сорт, кажу, це буде подарунок-сюрприз. А вона у відповідь жартує: «Та це ще кому такий подарунок, бо ти квіти любиш, мабуть, більше ніж я». Я справді їх так люблю, що після трудового дня прямую не у хату, а в квітник. Поки не поговорю із ними, не сідаю й за стіл!

А це надумав розвести деревоподібні півонії. Сортові саджанці в інтернет-магазинах коштують кругленьку суму. Та я маю такий характер, що коли якусь ціль перед собою поставив, то обов’язково її доб’юся. Ось збулася ж мрія перетворити звичайний двір у ботанічний сад, то й деревоподібні півонії в ньому теж ростимуть!

Син Олександра тримає квітку бругмансії Син біля бругмансії

Реклама

«Після одруження сказав: «Жодних городів, у дворі ростимуть лише квіти!»

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua