«Національний кешбек»: як фастівчани можуть долучитися до програми

05 вересня 2024 р. 14:50

05 вересня 2024 р. 14:50


2 вересня стартувала державна програма “Національний кешбек”. Відтепер українці, купуючи вітчизняні товари, отримуватимуть компенсацію в обсязі 10% від їхньої вартості. Ці гроші можна буде витратити на оплату комунальних послуг, залізничних квитків, мобільного зв’язку або ж задонатити на ЗСУ.

Як працює "Національний кешбек"

Ті, хто бере участь в "Національному кешбеку", будуть отримувати 10% з покупок українських товарів, що зареєстровані в програмі, проте, місячна сума кешбеку не може бути більшою ніж три тисячі гривень. Ці гроші мають надходити кожного місяця, після 20 числа. Їх можна буде витратити на послуги — медичні, комунальні, купити квитки, наприклад, в кінотеатр або на потяг. Або задонатити на ЗСУ чи придбати військові облігації. Повний перелік послуг — за цим посиланням .

"Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, в тому числі ліки й медичні вироби. Кешбек не буде нараховуватись на підакцизні товари. Участь покупців, виробників і продавців в програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар в конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми", — пояснює міністерка економіки Юлія Свириденко.

Як долучитися до програми

Покупцям — відкрити рахунок, отримати карту в банку, який бере участь у програмі (перелік банків — тут ) та погодитися на передачу даних про транзакції при купівлі товарів. Тоді, в мобільному застосунку "Дія", обрати послугу "Національний кешбек".

Підприємці можуть доєднатися до програми через застосунок "Дія". Поки у програмі можуть реєструватися лише виробники, але згодом відкриють можливість робити це і продавцям. Подавати на участь у програмі можна будь-які товари українського виробництва, окрім підакцизних — алкоголь, тютюн і паливо.

Державні банки "ПриватБанк" та "Ощадбанк" долучилися до програми "Національний кешбек". Про це повідомили пресслужби "Приватбанку " та "Ощадбанку" .

У "ПриватБанку" для участі в програмі клієнтам треба оформити цифрову картку Mastercard "Кешбек "Зроблено в Україні" через застосунок "Приват24".

Клієнтам "Ощадбанку" для участі в програмі необхідно відкрити спеціальний рахунок та замовити віртуальну картку в мобільному застосунку.

  • Оновіть або встановіть застосунок Приват24.
  • Відкрийте картку «Кешбек «Зроблено в Україні» Mastercard від ПриватБанку.
  • Перейдіть у застосунок «Дія».
  • Виберіть для отримання нарахованого кешбеку картку «ПриватБанку».
  • Здійснюйте купівлі з інших карток ПриватБанку (картка для виплат, картка «Універсальна» тощо) в продавців українських товарів та українських ліків (окрім підакцизних), які виробники внесли до спеціального переліку та накопичуйте кешбек за програмою «Національний кешбек».
  • Щоб отримати додатковий кешбек 10% активуйте пропозицію в програмі лояльності «Привіт» у Приват24.

  • Відкрийте спеціальний рахунок та замовте віртуальну картку в застосунку «Мобільний Ощад» (у каталогу продуктів банку) для отримання кешбеку. Відкриття, обслуговування та закриття карткового рахунку – безкоштовно.
  • Оновіть «Дію » до найновішої версії, оберіть там послугу «Національний кешбек» та картку Ощадбанку, на яку буде нараховуватись кешбек.
  • Надайте дозвіл на передавання даних про трансакції з обраної картки (карток) при купівлі товарів у магазинах – учасниках програми. Це можна зробити в банківському застосунку «Мобільний Ощад» (у налаштуваннях картки (карток), якою будуть здійснюватись розрахунки за товари). Картка може бути зарплатною, кредитною, пенсійною тощо. Попередньо «Мобільний Ощад» потрібно оновити до останньої версії.

За повідомленням банків, держатель картки може купувати будь-які українські товари, додані українськими виробниками до переліку програми, отримуючи за це кешбек, але за винятком підакцизних товарів. Максимальний обсяг кешбеку становить 3 тис. грн на місяць. Витратити ці кошти можна на оплату послуг, придбання військових облігацій або підтримку ЗСУ. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

Навіщо вводять "Національний кешбек"

До кінця 2024 року уряд виділив на цю програму 3 млрд гривень. В Мінекономіки говорять, вона має фінансово підтримати українців — попереду опалювальний сезон, гроші з кешбеку можна буде витрачати, зокрема, на комуналку. Також ця програма має підтримати виробників — в Мінекономіки прогнозують ріст попиту на українські товари, а відтак — створення нових робочих місць.

Схожу програму — єПідтримка, уряд впроваджував під час COVID-19. Тоді понад 10 млн українців витратили більше ніж 3,5 млрд грн на комунальні послуги, книги, кіно, ліки, квитки на подорожі, абонементи у спортзали, чи квитки у театри.

За що критикують "Національний кешбек"

Частина українських аналітичних центрів, серед яких, зокрема, Інститут соціально-економічної трансформації, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, CASE Україна, зробили експертну оцінку "Національного кешбеку". Її висновки — програма "фінансово обтяжлива" для бюджету, а сам механізм кешбеку — "несправедливий", бо він, ймовірно, буде діяти переважно через великі торговельні мережі, що "завдасть шкоди дрібним виробникам та реалізаторам".

Також, йдеться про порушення приватності. Щоб взяти участь у програмі, треба буде надавати повний доступ до даних по транзакціях з картки, а отже, податкова буде бачити не тільки операції в рамках "Національного кешбеку", а й всі інші, які проходять по ній, пояснює юрист Андрій Шабельников: "Кожен має розуміти, що ми надаємо повний доступ до карткового рахунку, з відповідністю якого буде нараховуватись кешбек".

Заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк вказує на ще одну проблему — гроші, отримані по програмі "Національний кешбек", будуть оподатковуватися, а отже фактично людина буде отримувати меншу суму. Уряд подав законопроєкт, який має встановити податкові пільги для кешбеку, проте, каже Железняк, його досі не розглянули.

Нагадаємо, що нещодавно Національний банк України ввів в обіг модифіковані банкноти національної валюти, приуроченої до 33-ї річниці Незалежності країни, прикрасивши дизайн банкнот гаслом: "Слава Україні! Героям слава!"

Реклама

«Національний кешбек»: як фастівчани можуть долучитися до програми

Джерело: fastivnews.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua