Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024

06 вересня 2024 р. 11:51

06 вересня 2024 р. 11:51


З 28 серпня по 4 вересня у столиці проходив Kyiv Design Week 2024. Проєкт показав різнобічну природу дизайну, залучивши понад 10 локацій від партнерів та креативних бізнесів-учасників. Які цілі переслідував цьогорічний KDW, що вдалось, а що перетворилось на потенціал для втілення наступного року?

Показати живу традицію

Одним з векторів, в якому працював Kyiv Design Week, була робота з традиціями й спадщиною в різних її формах. Цей задум втілили у проєкті CozyWeek, що відбувся в Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогові. Організатори тижня разом з архітектором Сашком Столовим і громадою Козіївки взяли за мету презентацію живої традиції, яка цінна не лише як спадщина минулих поколінь, а і як актуальний інструмент змін сучасних міст на користь людини та громади. “ Дуже хочеться через подію CozyWeek донести в чому ж потенціал щастя міст України. Що воно сховане не стільки в співмасштабності міста до людини, а і в готовності міста ставати зручним простором для побутової комфортної взаємодії. На мою думку, саме громадотворча складова концепції розвитку міст є найважливішою, щоб Україна мала перспективу на сталий розвиток. На CozyWeek ми показали на практиці, як це — спонукати структурою до щоденного, органічного, комфортного, побутового гуртування, яке за певний час має силу створити громаду, а згодом і місцеву гуртову ідентичність. Цей процес продовжується в продукуванні нематеріальної культурної спадщини, яка власне не є минулим, як ми звикли вважати, а тим, що ми маємо зараз, завдяки минулому. Нематеріальна спадщина — наше ціннісне і важливе — завжди живіше всіх живих ”, — підсумовує подію архітектор Сашко Столовий. Гості події взяли участь в мазанні історичної хати та розписі ослінчика, поспівали народних пісень під скиртування копиці сіна, дізнались про козіївські гнічення та виготовлення традиційної фурнітури в кузні. Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024

Говорити про важливе

Kyiv Design Week також зосередився на обговоренні важливих тем у вимірі культури та комунікації, а також серйозній просвітницькій діяльності. В межах програми в просторі Kooperativ відбулася дискусія “Точки дотику” під кураторством Eter Agency, під час якої представники креативної індустрії розглядали нові підходи у комунікаційних та новинних стратегіях. Спікери разом з гостями шукали відповіді на питання, які стосувались комунікації війни в Україні на іноземні аудиторії, робочих і не ефективних інструментів, і ролі культури в цьому процесі. Також знавці ділилися власними кейсами, які привертали увагу світу до наших меседжів і обговорювали, як адаптувати їх до нових умов. Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024?

Тиждень дизайну також забезпечив велику навчальну програму, співпрацюючи з головними культурними та освітніми інституціями міста. Наприклад в Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука організували Лекторій Бойчука — серію лекцій на тему мистецтва, дизайну та моди.

Дослідити потенціал українського ремісництва та мистецтва народних художніх промислів

Одним із важливих елементів Kyiv Design Week стала інсталяція “Цей день настав” у книгарні СЕНС. Вона об’єднала роботи 22 майстрів традиційного ремесла та народних художніх промислів, що поєднали спадщину та сучасний контекст.

Своєрідним мостом між різними епохами української культури став стіл-шлях 10 метрів завдовжки, сформований золотою соломою. На ньому кураторка Анастасія Білецька та декораторка Ірина Бойченко зібрали вироби представників народних художніх промислів та дизайнерів, які продовжують та переосмислюють український сучасний етноромантичний стиль. Атмосферу щедрості та добробуту українського села доповнювали обереги та витинанки, золоте тло шпалер ручного розпису, дизайнерські торшери та підвісні світильники. В цей спосіб інсталяція мала спонукати не лише досліджувати глибоко крафтові техніки, а й сприяти їх збереженню, підтримці та розвитку майстрів та майстринь, митців та мисткинь, які створюють продукти з високою доданою вартістю. А познайомитись ближче з традиційними ремеслами гості події могли на майстеркласах і воркшопах від різноманітних майстерень, які були залучені до низки подій KDW 2024. Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024?

Зазирнути в майбутнє

Інсталяція “Дизайн Свободи”, яка розмістилась на головній локації показів Ukrainian Fashion Week SS25, стала символом сили українського дизайну та його творців, які попри все залишаються новаторами. Цей проєкт Kyiv Design Week також є свідченням глибокого зв’язку нових майстрів з українською культурою. У “Дизайні Свободи” взяли участь 47 українських дизайнерів, художників, керамістів та майстрів, які були розміщені за логікою трендів і крізь різні стани: “Еволюція крафту” — Стан Поза часом, “Дизайн — Мода — Мистецтво” — Стан Наскрізь меж, “Дизайн під час Війни” — Стан Стійкості. Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024

Підсвітити те, що зникає

В межах Kyiv Design Week 2024, в партнерстві з комплексом “Торонто-Київ”, митець Микола Каблука і команда Kabluka Light and Digital Sculpture х Expolight пролили світло на Костел Святого Миколая. З 28 серпня до 1 вересня кияни та гості міста мали змогу побачити інсталяцію Душа, яка завдяки спеціальному світловому ефекту нагадує нематеріальні фарби. Головна мета такої мистецької акції — привернути увагу до памʼятки архітектури, яка потребує відновлення та збереження. Kyiv Design Week 2024 вдалось здійснити задумане, водночас залишивши можливості для продовження проєкту та дослідження важливих тем на майбутнє. Тиждень дизайну став точкою зустрічі креативників з багатьох векторів дизайну, яких об'єднує мета створення кращих умов для життя людей. Зміни, які мають закладати та розвивати основи для забезпечення кращого майбутнього України. Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024

Традиції, новаторство, спадщина і розмови про важливе — як пройшов Kyiv Design Week 2024

Джерело: nashkiev.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua