У Києво-Печерській Лаврі встановлять пам'ятник Івану Мазепі: фото

06 вересня 2024 р. 15:01

06 вересня 2024 р. 15:01


У Києві з'явиться пам'ятник гетьману Івану Мазепі, його встановлять на території Києво-Печерської лаври. Скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов показали, як він виглядатиме.

Погруддя презентували в ливарні Ігоря Давидова.

У Києві з'явиться пам'ятник гетьману Івану Мазепі, його встановлять на території Києво-Печерської лаври

Мазепу зобразили без традиційної шапки, з вусами та борідкою. Він стоятиме на колонні зі гербом (знаком волинських князів Курцевичів-Гедиміновичів). Митці представили "макет" пам'ятника, він незавершений. На монумент чекає виливка із бронзи та робота над гранітною основою.

Ініціаторами створення монумента стали очільник Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко та Фонд "Рідна країна". Реалізацією проєкту підтримали Київський університет будівництва та архітектури та Фонд "Залишайся з Україною". Пам'ятник Івану Мазепі встановлять у Києво-Печерській лаврі

Створення пам'ятника Мазепі здійснювалося за кошти меценатів. Коли його встановлять поки невідомо.

У майбутньому ініціатори проєкту планують відкрити музею Івану Мазепі в Онуфріївській (Палатній) вежі, яка знаходиться на території Києво-Печерської лаври.

Нагадаємо, в червні 2023 року у Києво-Печерській лаврі вперше відбулось богослужіння за упокій Івана Мазепи. Раніше ім'я гетьмана та мецената було піддано анафемі російською церквою московського патріархату.

У Києво-Печерській лаврі пройде цикл лекцій про Мазепу: як потрапити

У Києво-Печерській Лаврі встановлять пам'ятник Івану Мазепі: фото

Джерело: nashkiev.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua