«Дохлих свиней викинули в лісосмузі»: у Дем’янцях виявили чуму, справа підприємця вже у прокуратурі

06 вересня 2024 р. 15:30

06 вересня 2024 р. 15:30


Сьогодні у Дем’янцях Переяславської громади умертвляють всіх свиней безкровним методом. На території офіційно підтвердили спалах африканської чуми свиней (АЧС) у домогосподарстві. Це другий випадок на території громади за пару тижнів. 28 серпня хворобу виявили в свиногосподарстві ТОВ «Стейкагро», нині – у приватного підприємця. Але з ним ситуація набагато складніша. Проблему дослідив Переяслав .City.

Що сталося?

Сьогодні, 6 вересня, голова Переяславської громади Вячеслав Саулко на своїй сторінці у фейсбуці, повідомив, що від 5 вересня село Демʼянці оголошено осередком хвороби африканської чуми свиней. Відповідне рішення ухвалила надзвичайна протиепізоотична комісія при Бориспільській РВА напередодні 5 вересня. Цього ж дня увечері про це у фейсбук-групі «Села Дем’янці, Харківці» повідомив староста Сергій Кузьменко.

Причина: в одному з домоволодінь фахівцями виявлено загибель тварин.

Заходи: відповідно до інструкції, всіх свиней потрібно знищити.

Заборони: на переміщення та торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних документів.

Профілактика: у випадку виявлення ознак хвороби чи загибелі – негайно повідомляти Бориспільську районну державну лікарню ветеринарної медицини 066-706-08-08 або Держпродспоживслужбу 045-95-6-64-49.

Рішення: за вилучених клінічно здорових свиней передбачена компенсація за ринковою ціною і згідно Постанови Кабміну №413.

«Дохлих свиней викинули в лісосмузі»: у Дем’янцях виявили чуму, справа підприємця вже у прокуратурі

Як з’ясували?

Про подробиці цієї насправді скандальної історії ми поговорили з Олексієм РОМАНОМ , начальником управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бориспільського району. Він прокоментував причини та які наслідки для населення.

Ще 23 серпня на офіційній ФБ-сторінці Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області оприлюднили повідомлення, що в лісі біля села Поділля Баришівської громади виявили трупи свиней. Аналіз біоматеріалу підтвердив вірус АЧС.

– Нам надійшла інформація від правоохоронних органів сусіднього Броварського району, що вони мають дані про причетність до цього інциденту громадянина Миколаєнка В. В. – труп тварин вивезли з його господарства у селі Дем’янці.

Після того у вівторок, 3 вересня, в село поїхали наші фахівці, правоохоронці з дозволом на огляд місця тримання тварин. Там побачили, що на території господарства були і хворі тварини, і вже дохлі.

Головний лікар ветмедицини зазначив, що вони взяли матеріали на дослідження і того ж дня увечері мали результат – підтверджена АЧС. Вже наступного дня, ще до ухвалення рішення комісії та протоколу із заходами для ліквідації цього вогнища, поліція виставила патрулі на всіх в’їздах/виїздах із села. Це карантинні заходи, аби за межі вогнища спалаху хвороби не вивезли живих свиней чи трупи, навіть м'ясо.

Олексій Роман уточнив, що хоча в озвучених рішеннях не згадано слово «карантин», але їхня служба на цих територіях запровадила заходи саме карантинного обмеження.

«Дохлих свиней викинули в лісосмузі»: у Дем’янцях виявили чуму, справа підприємця вже у прокуратурі

Що робитимуть із трупами?

Зі слів співрозмовника, для ліквідації наслідків й утилізації трупів тварин Переяславська міська рада виділила ділянку землі – це за Дем’янцями так званий колишній скотомогильник. Учора там викопали яму і відвезли туди трупи свиней з господарства Миколаєнка – сім туш. Якщо в процесі карантинних заходів у селі будуть виявлені інші хворі тварини чи господарі матимуть підозру – всіх туди звозитимуть, а потім спалять. Така процедура.

– З приводу того, що у Миколаєнка було насправді значно більше свиней. Вірогідно. Адже були до цього випадки, що знаходили туші свиней у лісосмугах між Дем’янцями і Стовп’ягами. Як повідомила нам поліція, що біля Поділля вони виявили дві купи дохлих свиней – 20 чи 30 трупів. Але ми ж не проводимо слідчі дії, цим займається поліція і прокуратура, – наголошує Олексій Роман.

ілюстративне ілюстративне

Які карантинні заходи проводяться?

Від сьогодні на території господарства Миколаєнка В.В., де виявлено джерело АЧС, запроваджені такі заходи: умертвіння тварин та спалювання; протруювання щурів, мишей, прибирання території з миттям та дезінфекцією, повторний контроль якості і результативності дезінфекційних заходів. Вони мають виконуватися за рахунок домогосподарства. І тоді через 40 днів знімуть карантинні обмеження.

Олексій Роман зазначає, що Володимир Миколаєнко ( на час нашої з ним бесіди о 13:00 – ред .) поки самоусунувся від виконання цих рішень. Пояснює тим, що він не є одноосібним власником, а має ще партнера.

– Я побоююся, що Миколаєнко не хоче проводити ці заходи і від того постраждали люди, а торгівля свининою в м'ясному павільйоні на недільному ринку не відновиться до до кінця року.

– Я спілкувався щодо цього тільки зі старостою Сергієм Кузьменком, але він зараз на лікарняному, – каже головний ветеринарний лікар щодо відповідальних за виконання їхніх приписів та повноважень служби. – Наші спеціалісти здійснюють обхід по селу, пояснюють людям, які ознаки, симптоми того, що свиня захворіла, як діяти далі. Складаємо списки, хто з господарів навіть має підозру на АЧС у своїх тварин, умертвляють і потім спалюють. За це люди отримують компенсацію.

«Дохлих свиней викинули в лісосмузі»: у Дем’янцях виявили чуму, справа підприємця вже у прокуратурі

Яке відшкодування буде господарям?

– Господарі, які добровільно утилізуватимуть своїх тварин, які вже мають ознаки хвороби, чи умертвляють їх задля попередження, отримають грошову компенсацію. Звертатися потрібно у переяславський відділ Держпродспоживслужби, але люди знають. В обласному управлінні передбачений ресурс коштів на проведення протиепізоотичних заходів, з них будуть виплати. Не швидко, але будуть.

Господарям із Хоцьок, які виконали такі вимоги, коли в них стався спалах АЧС, виплатили загалом 495 тис грн компенсації. Це зайняло, щоправда, пів року. Управління економіки обласної адміністрації затримало з обрахуванням середньо ринкової ціни. Відшкодування проводять за кілограм ваги.

Там склалося так, що в одне приватне господарство закупили 40 поросят, які виявилися хворими. І тоді по селу «покотило». Але люди розуміли небезпеку, згуртувалися, виконали всі вимоги і після відповідного періоду карантин зняли.

Які ризики лишаються?

Олексій Роман підтверджує, що знає: у Дем’янцях є декілька таких господарств, в яких утримувалися свині десятками, для продажу. Втім зайти у двір і перевірити ситуацію в цих міні-свинарнях не можуть. Тобто, якщо такі господарі поставляться безвідповідально до цієї проблеми, то абсолютної гарантії, що джерело зараження в селі буде ліквідовано – НЕМАЄ.

Поки що у список на утилізацію тварин додалися ті господарі, які утримують від 1 до 20 свиней.

– Розведення міні-свиноферм у приватних дворах є справді і проблемою для сусідів, і зоною ризику щодо біобезпеки, – визнає керівник служби ветеринарного нагляду. – Колись ця сільська рада ухвалювали рішення про те, щоб на території сіл, у межах житлової забудови приватного сектору господарі можуть тримати не більше п’яти свиней.

Щодо повноважень ветслужби. По-перше, фахівці можуть заходити у двір тільки з дозволу господарів, бо це приватна територія, тому розраховують лише на свідомість людей. По-друге, фахівці здійснюють подвірний обхід з роз’яснювальною метою, і заходити в приміщення з тваринами, які можуть виявитися хворими – небезпечно. Збудник АЧС не становить загрози для людей, але вони можуть бути рознощиками збудника хвороби.

По-третє, в умовах воєнного стану їхня служба не можу проводити перевірки з власної ініціативи – тільки за зверненням самого господаря або за скаргою.

І Олексій Роман наголошує, що на цього підприємця скарги насправді надходили, і не одна. Міська рада мусила створити навіть комісію для перевірки, але до її роботи не залучала ні поліцію, ні інспекцію з архітектурно-будівельного нагляду. Загалом поставилися до скарг мешканців безвідповідально. Розглянули тільки одну скаргу, а до інших ще й не дійшли. Зволікання призвело до такого результату.

Підприємець Володимир Миколаєнко багато років є основним постачальником продуктів закладам освіти та дошкільного виховання майже всіх громад Переяславщини, лікарні та шпиталю, в тому числі постачав і свинину. Що буде з цими договорами? Читайте в наступній публікації Переяслав.City

«Дохлих свиней викинули в лісосмузі»: у Дем’янцях виявили чуму, справа підприємця вже у прокуратурі

Реклама

«Дохлих свиней викинули в лісосмузі»: у Дем’янцях виявили чуму, справа підприємця вже у прокуратурі

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua