У Києві сьогодні відбудеться черговий саміт «Кримської платформи»

11 вересня 2024 р. 12:24

11 вересня 2024 р. 12:24


Сьогодні, 11 вересня, у Києві відбудеться черговий саміт «Кримської платформи», на якому розглянуть п’ять ключових тем. Про те, що столиця України зустрічає учасників саміту «Кримської платформи», напередодні заходу повідомив президент України у традиційному відеозверненні.

Перші подробиці щодо змісту цьогорічного саміту оприлюднила постійна представниця президента України в АРК Крим Таміла Ташева. В ефірі «Радіо Крим.Реалії» вона заявила, що цього разу учасники «Кримської платформи» сконцентруються на обговоренні п’яти ключових тем. Зокрема, мова йтиме про територіальну цілісність України, реінтеграцію тимчасово окупованих територій, повернення громадянських заручників, що утримуються Росією, а також про успіхи України в Чорному морі. Крім того, цього разу організатори заходу вирішили боротися із міфами навколо Криму.

«Один із ключових міфів, який досі, на жаль, засів у голові у деяких експертів, що Крим історично належав росії. Це не так. Тому одна з частин цьогорічного саміту буде присвячена і цій темі. І будуть у цій частині саміту дуже цікаві заяви. Не буду поки розкривати деталі, але буде дуже важливий посил до усього світу», – розповіла Таміла Ташева.

До участі у саміті традиційно запрошено високих гостей з низки країн-партнерів нашої держави. Так, станом на 10 ранку до Києва вже прибули президент Литви Гітанас Науседа, прем’єр-міністрка Латвії Евіка Сіліня та очільник Сенату Чехії Мілош Вистрчіл.

Також у Києві очікують на прибуття секретаря Держдепу США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Ламмі. Низка західних ЗМІ цього тижня повідомляли, що вони можуть привезти до України довгоочікуваний дозвіл українським силам завдавати ударів ракетами Storm Shadow та ATACMS по військових цілях углибині рф.

Нагадаємо, Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний координаційний механізм, що має на меті повернення питання Криму до порядку денного світової спільноти, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, а також зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Створення такої платформи ініціював президент України Володимир Зеленський у вересні 2020 року. У березні 2021 року Володимир Зеленський своїм указом затвердив стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Указ також передбачав створення оргкомітету з підготовки та проведення в Україні установчого саміту Кримської платформи. Перший установчий саміт відбувся у переддень 30-ї річниці Незалежності України 23 серпня 2021 року, де зібралися представники 47 країн та організацій. За підсумками установчого саміту країни-учасники схвалили підсумкову спільну декларацію.

Фото: з відкритих джерел.

У Києві сьогодні відбудеться черговий саміт «Кримської платформи»

Джерело: www.kyivschina24.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua