У Києві пройшов четвертий Саміт Кримської платформи

11 вересня 2024 р. 20:57

11 вересня 2024 р. 20:57


Сьогодні, 11 вересня, у Києві пройшов четвертий Саміт Кримської платформи. До четвертого саміту міжнародної Кримської платформи приєдналися понад 60 учасників. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Президент України провів спільну пресконференцію з Президентом Литви Гітанасом Наусєдою, прем’єр-міністрами Хорватії та Латвії Андреєм Пленковичем та Евікою Сілінею.

Під час виступу Володимир Зеленський окреслив важливість проведення саміту в контексті звернення світової уваги на російську окупацію Криму.

«Ми зараз, зокрема, завдяки Кримській платформі, завдяки всім нашим дипломатичним зусиллям, завдяки спротиву нашого народу, наших воїнів абсолютно чітко примушуємо Росію до реальності, а саме – до міжнародного права, до сили світової солідарності, а також до необхідності відновити для України повну справедливість і зрештою – надійний мир для всієї нашої землі, для всіх наших людей», – висловився Зеленський.

У Києві пройшов четвертий Саміт Кримської платформи

Гітанас Наусєда підкреслив, що Литва не визнаватиме окупації українських територій і буде просити рф, щоб та відвела свої війська.

«Ми також підтримуємо створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування осіб, відповідальних за злочин агресії», – заявив Президент Литви.

Андрей Пленкович висловив свою підтримку Україні, а саме в енергетичному секторі, розмінуванні, лікуванні військових та відпочинку українських дітей.

«І, звичайно, те, що мало хто з інших країн може вам надати, а саме – досвід наших державних прокурорів, наших суддів, наших спеціалізованих поліцейських підрозділів у розслідуванні воєнних злочинів», – сказав він.

Прем’єр-міністерка Латвії зосередила увагу на тому, що візити іноземних лідерів на сьогоднішню подію свідчать про те, що вони підтверджують факт: Крим – це Україна, а Росія програє цю війну.

Евіка Сіліня повідомила про третій пакет військової допомоги з початку 2024 року. До нього увійдуть бронемашини та безпілотники.

«Ми глибоко переконані, що майбутнє України – у справедливому мирі, безпеці та процвітанні серед інших союзників і партнерів у євроатлантичній спільноті», – підсумувала вона.

Нагадаємо, Кримська платформа — міжнародний механізм, ініційований Україною у 2021 році, метою якого є привернення уваги світу до прав людини в тимчасово окупованому Криму, а також сприяння деокупації півострова. 11 вересня у Києві відбувся вже четвертий саміт ініціативи.

Фото: Володимир Зеленський

У Києві пройшов четвертий Саміт Кримської платформи

Джерело: www.kyivschina24.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua