Війна змінила ринок праці в Україні: жінки опановують професії, які вважалися "чоловічими"

14 вересня 2024 р. 10:47

14 вересня 2024 р. 10:47


Відтік робочої сили за кордон та мобілізація значно вплинули на український ринок праці під час війни. Через кадрову кризу, спричинену дефіцитом кваліфікованих фахівців, роботодавці все частіше наймають жінок на посади, які традиційно вважалися "чоловічими". Які нетипові професії тепер обирають жінки та що готовий зробити бізнес, аби заповнити вакансії, розповідає Переяслав .City.

Подолання кадрової кризи

Нещодавно в Україні стартував пілотний проєкт з підготовки жінок-водіїв автобусів. Завдяки цьому після завершення навчання жінки зможуть працевлаштуватися на ці посади. За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача , кадрова криза зачіпає майже всі галузі, але особливо гостро вона відчувається у сфері вантажних і пасажирських перевезень.

"Тільки в регіонах потрібно понад 6 тисяч водіїв автобусів на внутрішніх маршрутах. Тому одним із завдань держави є створення доступних умов для перенавчання та отримання нових навичок, зокрема для жінок", зазначив посадовець.

Навчальні програми, що дозволяють жінкам освоїти професії, які раніше виконували лише чоловіки, стали поширеними. Наприклад, Київський метрополітен оголосив набір на курси для машиністів електропоїздів. Раніше ця професія була закритою для жінок, але у 2017 році Міністерство охорони здоров’я скасувало наказ, який забороняв жінкам працювати на понад 450 професіях.

Крім того, на базі Немішаївського фахового коледжу в Київській області запрацювала Школа операторів будівельної техніки для жінок. А дев'ять українок успішно завершили курс "Монтувальниця сонячних електростанцій", організований Greenpeace.

Переорієнтація ринку праці

Державна служба зайнятості зазначає, що український ринок праці швидко адаптується до нових реалій, залучаючи жінок до професій, які раніше вважалися суто "чоловічими". Серед вакансій, які тепер обирають жінки, – машиністи насосних установок, кранівники, вантажники, гірники та слюсарі-ремонтники.

У 2023 році з 158 тисяч жінок, які знайшли роботу за допомогою Служби зайнятості, 677 стали операторками заправних станцій, 253 – машиністками насосних установок, а 14 – водійками навантажувачів.

Війна змінила ринок праці в Україні: жінки опановують професії, які вважалися "чоловічими"

Реклама

Війна змінила ринок праці в Україні: жінки опановують професії, які вважалися "чоловічими"

Джерело: pereiaslav.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua